Στην ανάπτυξη και μαζική παραγωγή συστημάτων drones και αντι-drones εγχώριας κατασκευής επενδύει η Ελλάδα με στόχο την αμυντική αυτάρκειά της και την τεχνολογική αναβάθμισή της. Από τον Centauros με εμπειρία μάχης στην Ερυθρά Θάλασσα έως τον φιλόδοξο Archytas, η ελληνική βιομηχανία επιχειρεί να εδραιώσει παρουσία σε έναν τομέα που επηρεάζει καθοριστικά τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναμεταδίδει το Reuters.
Κατά τη δοκιμαστική του χρήση πριν έναν χρόνο, στο πλαίσιο περιπολίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, το σύστημα Centauros εντόπισε και κατέρριψε άμεσα δύο εναέρια drones που είχαν εκτοξεύσει οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης – οι οποίοι επιτίθενται συστηματικά σε εμπορικά πλοία στη ζωτικής σημασίας αυτή ναυτιλιακή δίοδο.
Άλλα δύο drones υποχώρησαν γρήγορα: το Centauros είχε μπλοκάρει τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Ενωτιάδη, διευθυντή ηλεκτρονικών της κρατικής ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), η οποία κατασκευάζει το σύστημα.
Η επιτυχής δοκιμή έδωσε νέα ώθηση στα κυβερνητικά σχέδια για την ανάπτυξη μιας εγχώριας βιομηχανίας που θα μπορεί να παράγει μαζικά συστήματα drones και αντι-drones – στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων ύψους 30 δισ. ευρώ έως το 2036.
Ονομάστηκε Centauros από το μυθολογικό πλάσμα μισό άνθρωπος–μισό άλογο, και έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει drones σε απόσταση έως 150 χιλιομέτρων και να πυροβολεί από τα 25 χιλιόμετρα. Η Ελλάδα σχεδιάζει να το εγκαταστήσει σε ολόκληρο τον στόλο της.
«Είναι το μοναδικό αντι-drone σύστημα ευρωπαϊκής κατασκευής με εμπειρία μάχης», δήλωσε ο Ενωτιάδης, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι συναρμολογούσαν ηλεκτρονικά εξαρτήματα αντιαεροπορικών πυραύλων.
Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα χρησιμοποιούσε μερικές δεκάδες drones τύπου ISR (πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης), τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν εισαγόμενα από χώρες όπως η Γαλλία και το Ισραήλ.
Καθώς το πολυδισεκατομμυρίων ευρώ εξοπλιστικό πρόγραμμα υλοποιείται, οι ελληνικής κατασκευής αντι-drone και επιθετικά drones θα ενσωματωθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με την υπό σχεδιασμό αντιαεροπορική «βαλλιστική ομπρέλα» που ονομάζεται Αχιλλέας Shield.
Ιστορικός ανταγωνισμός
Η γειτονική Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ και ιστορικός αντίπαλος της Ελλάδας – είναι σήμερα από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς drones παγκοσμίως.
Η Ελλάδα δαπανά σχεδόν το 3,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα, εν πολλοίς λόγω της διαχρονικής έντασης με την Τουρκία, ενώ η εγχώρια αμυντική βιομηχανία αντιστοιχεί μόνο σε μικρό ποσοστό αυτών των δαπανών.
Στην επόμενη δεκαετία, σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ στην αμυντική καινοτομία, σύμφωνα με τον Παντελή Τζορτζάκη, διευθύνοντα σύμβουλο του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας στην Άμυνα (HCDI), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Ο στόχος μας είναι να εξάγουμε όσα δαπανούμε ετησίως για την άμυνα», δήλωσε ο Τζορτζάκης.
Η Altus, μία από τις λίγες ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες που κατασκευάζουν επιθετικά drones, σε συνεργασία με τη γαλλική MBDA, έχει αναπτύξει το Kerveros – ένα drone με κάθετη απογείωση/προσγείωση και ωφέλιμο φορτίο άνω των 30 κιλών, το οποίο περιλαμβάνει εξελιγμένους αντιαρματικούς πυραύλους.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την ελληνική βιομηχανία drones», δήλωσε ο Ζαχαρίας Σαρρής, συνιδιοκτήτης της Altus, η οποία ήδη εξάγει ISR drones σε πέντε χώρες.
«Η Ελλάδα έχει τεράστια ανάγκη από αυτή την τεχνολογία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πολύπλοκη γεωπολιτική της θέση.
Η ΕΑΒ ανεβάζει ταχύτητα
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία σχεδιάζει να ξεκινήσει το 2026 τη μαζική παραγωγή δύο ακόμη φορητών αντι-drone συστημάτων, των Ίπερίων και Τηλέμαχος, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την προστασία στρατιωτών από «σμήνη» drones και θανατηφόρα μικρο-σκάφη.
Την ίδια χρονιά, θα παρουσιάσει και το πρώτο της μεγάλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το Αρχύτας, που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα εφευρέτη στον οποίο αποδίδεται η πρώτη αυτόνομη ιπτάμενη μηχανή περί το 400 π.Χ.
«Στόχος μας είναι αυτό το UAV να είναι το καλύτερο στην κατηγορία του», δήλωσε ο Νίκος Κόκλας, διευθυντής νέων προϊόντων της εταιρείας.
Πηγή: Reuters







