Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, καθώς το Κίεβο επιχειρεί να επιδιορθώσει τις τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον και να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η αποστολή αμερικανικών όπλων και η ανταλλαγή πληροφοριών.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να δημοσιεύσουν αργότερα κοινό ανακοινωθέν.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι ουκρανικοί διαπραγματευτές επρόκειτο να παρουσιάσουν στους αμερικανούς αξιωματούχους πρόταση για μερική κατάπαυση του πυρός. Η πρόταση προβλέπει ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα σταματήσουν τις επιθέσεις με drone και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τις επιθέσεις σε ενεργειακές και μη στρατιωτικές υποδομές και τις στρατιωτικές δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι συνομιλίες στη Τζέντα δεν ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστούν και για δεύτερη ημέρα.
«Η συνάντηση με την ομάδα των ΗΠΑ ξεκίνησε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο. Εργαζόμαστε για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», δήλωσε στο Telegram ο Αντρέι Γιέρμακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κιέβου.
Η Ουκρανία αναζητά εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, μια υπόσχεση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του δεν ήταν έως τώρα διατεθειμένοι να δώσουν.
«Η εγγύηση ασφάλειας είναι σημαντική γιατί δεν θέλουμε ποτέ να επαναληφθεί αυτή η επιθετικότητα», είπε ο Γερμάκ στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη των συνομιλιών. «Τώρα πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να συζητήσουμε πώς θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία» πρόσθεσε.
Ρούμπιο: Το Κίεβο πρέπει να κάνει παραχωρήσεις
Η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει μέρος των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία από το 2014 σε οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο τη Δευτέρα καθώς κατευθυνόταν στη Σαουδική Αραβία.
Ο Ρούμπιο είπε ότι οι παραχωρήσεις είναι «ο μόνος τρόπος» για τον τερματισμό της πλήρους κλίμακας εισβολής που εξαπέλυσε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία σκότωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους και στις δύο πλευρές, στον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Έχουν υποφέρει [οι Ουκρανοί] πολύ και ο λαός τους έχει υποφέρει πολύ, και είναι δύσκολο μετά από κάτι τέτοιο ακόμα και να μιλήσουμε για παραχωρήσεις», είπε στους δημοσιογράφους. «Αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα τελειώσει αυτό, για να αποφευχθούν περισσότερα δεινά».
Οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία είναι οι πρώτες μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ηγεσίας της Ουκρανίας από τότε που ο Ζελένσκι συγκρούστηκε με τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς μπροστά σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Προσθέτοντας ότι «δεν επρόκειτο να γίνει προδιαπραγμάτευση για τίποτα», ο Ρούμπιο είπε ότι η αμερικανική πλευρά θα προσπαθήσει να καταλάβει τι είναι «πρόθυμο να κάνει το Κίεβο για να επιτύχει την ειρήνη» και να τερματίσει τον πόλεμο.
«Μπορεί να είναι ασυμβίβαστο με αυτό που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ρώσοι», είπε. «Αυτό πρέπει να μάθουμε».