Αλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν έγγραφο για τη Στρατιωτική Κινητικότητα

President Joe Biden speaks during the opening session of the NATO Summit, Wednesday, July 10, 2024, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Ο υπουργός Άμυνας της ΑλβανίαςΝίκο Πελέσι υπέγραψε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, την Επιστολή Προθέσεων για τη διασφάλιση της Στρατιωτικής Κινητικότητας κατά μήκος του VIII Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου, με τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Μέσω αυτού του εγγράφου, τα κράτη δεσμεύονται να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη ευελιξία και στρατιωτική κινητικότητα στα εδάφη τους για την υποστήριξη της εφαρμογής της ατζέντας του ΝΑΤΟ για αποτροπή και άμυνα στον ευρωατλαντικό χώρο.

Μια τέτοια δέσμευση θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τις αποστολές του ΝΑΤΟ, αλλά και εκείνες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το έγγραφο υπογεγραμμένο από τον υπουργό Νίκο Πελέσι, τον Ιταλό Υπουργό Άμυνας, Guido Crosetto, τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Atanas Zaprianov και τον Υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Vlado Misajlovski, δίνει την δυνατότητα στα στρατιωτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ να μετακινούνται γρήγορα και ελεύθερα από την Αδριατική Θάλασσα προς την Μαύρη Θάλασσα καθώς και να διεισδύσουν βαθιά στα Βαλκάνια, αν χρειαστεί.

Η ιδέα της ύπαρξης ενός τέτοιου εγγράφου, το οποίο θα εγγυάται την κινητικότητα κατά μήκος των χωρών που επηρεάζονται από τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο VIII, έχει προταθεί από την Αλβανία, η οποία ηγήθηκε της όλης διαδικασίας διαπραγμάτευσης και συντονισμού.

Η Ιταλία, Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αλληλεπιδρούσαν και δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν αυτή την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον.

Η υπογραφή της Επιστολής Προθέσεων έρχεται να υποστηρίξει το όραμα της Αλβανίας για τον Διάδρομο VIII καθώς και το κύριο έργο για την κατασκευή της Ναυτικής Βάσης του ΝΑΤΟ στο Πόρτο Ρομάνο, η οποία θα χρησιμεύσει ως η κύρια πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και πιο πέρα, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Επιστολή Προθέσεων θα αυξήσει την ορατότητα των κοινών έργων καθώς και τη γεωστρατηγική τους σημασία για ολόκληρη την περιοχή.