Ισπανία – Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Ο Σάντσεθ διαβεβαιώνει ότι θα δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα το 2029

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, για την 75η επέτειο από την ίδρυση της συμμαχίας. Ο στόχος του είναι να επαναλάβει την δέσμευση ότι η Ισπανία θα επιτύχει, το 2029, οι αμυντικές δαπάνες της να αποτελούν το 2% του ΑΕΠ της.

Η Ισπανία βρίσκεται στην προτελευταία θέση στη λίστα των χωρών του ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες με ποσοστό 1,2% του ΑΕΠ της. Είναι γνωστό ότι η συμφωνία για την κατανομή του 2% του ΑΕΠ στην Άμυνα υιοθετήθηκε από τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας το 2014, με ορίζοντα δέκα ετών για να συμμορφωθούν με αυτήν. Ωστόσο, πολλές χώρες το έλαβαν ως απλή σύσταση και όχι ως εντολή. Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, πολλές φορές διατύπωνε ότι η Ισπανία δεν θα πετύχει ποτέ αυτόν τον στόχο.

Όμως τα πράγματα άλλαξαν καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήγαγε νέα δεδομένα και η Ισπανία επιταχύνει τις προσπάθειές της. Ο Σάντσεθ συνοδεύεται στο ταξίδι του από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες από 0,91% σε 1,03% από το 2019, παραμένει στο τέλος της λίστας των χωρών του ΝΑΤΟ, σε αμυντικές δαπάνες. Το 2021, οκτώ συμμαχικές χώρες ξεπέρασαν το 2% (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Πολωνία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) και άλλες δύο (Γαλλία και Ρουμανία) ήταν κοντά σε αυτό.