Αρνείται η Μόσχα ότι έπληξε το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο

Τις κατηγορίες ότι πίσω από την επίθεση στο παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο είναι η Μόσχα αρνούνται τόσο το Κρεμλίνο όσο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι επλήγη από ουκρανικά αντιπυραυλικά πυρά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, όμως δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Επιμένω, δεν πραγματοποιούμε πλήγματα σε πολιτικούς στόχους».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο επλήγη χθες από έναν πύραυλο εδάφους – αέρος NASAMS, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία έπληξε το νοσοκομείο με ένα πύραυλο Kh-101 Kalibr και ότι εξαπέλυσε χθες Δευτέρα και άλλους πυραύλους εναντίον πόλεων σε όλη την Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 41 αμάχους στο φονικότερο κύμα αεροπορικών επιδρομών εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας, απόδειξη ότι το νοσοκομείο επλήγη από ρωσικό πύραυλο Kh-101 Kalibr είναι τα θραύσματα τα οποία ανακτήθηκαν από το σημείο της επίθεσης, κυρίως από το πίσω τμήμα του πυραύλου που φέρει σειριακό αριθμό και από το σύστημα καθοδήγησής του.

Στην τακτική ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πεσκόφ ρωτήθηκε πώς μπορεί η Ρωσία να λέει ότι δεν επιτίθεται σε πολιτικούς στόχους μετά την τραγωδία στο νοσοκομείο. «Σας καλώ να καθοδηγείστε από τις δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο αποκλείει απολύτως να έγιναν επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους και το οποίο δηλώνει ότι μιλάμε για ένα αντιπυραυλικό σύστημα που έπεσε» δήλωσε ο Πεσκόφ και κατέληξε: «Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι δεν επιτιθέμεθα σε πολιτικούς στόχους. Πλήγματα πραγματοποιούνται εναντίον κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων υποδομής, εναντίον στρατιωτικών στόχων που σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το στρατιωτικό δυναμικό του καθεστώτος».