Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» επιστρέφει, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» ετοιμάζεται να αναχωρήσει

Σε ελληνικά νερά επιστρέφει η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» που έχει ήδη συμπληρώσει τρεις μήνες στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της συμμετοχής στην επιχείρηση «ASPIDES».

Πιο συγκεκριμένα η «ΥΔΡΑ» αναμένεται να δέσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας την Πέμπτη. Ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» εκτιμάται ότι θα αναχωρήσει προκειμένου να αντικαταστήσει την φρεγάτα «ΥΔΡΑ», στην επιχείρηση «ASPIDES», λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Έτσι τα πληρώματα και των δύο πλοίων θα έχουν την ευκαιρία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην επιχείρηση «ASPIDES» είναι μία αποστολή υψηλών απαιτήσεων, μία αποστολή πολέμου, τους κινδύνους της οποίας έχει επισημάνει και αναγνωρίσει επανειλημμένα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Οι επισκέψεις
Υπενθυμίζεται ότι ο Δένδιας βρέθηκε στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», τόσο πριν την αναχώρηση της από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 26 Φεβρουαρίου, αλλά και όταν βρισκόταν εν πλω στον κόλπο του Άντεν στις 11 Μαρτίου.

Και στις δύο επισκέψεις του ο Δένδιας είχε εκφράσει τα συγχαρητήρια της πολιτικής ηγεσίας,

Αναγνωρίζοντας μάλιστα στις δηλώσεις του προς το πλήρωμα της φρεγάτας πως «η πατρίδα σας έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου».

Σημείωνε δε ότι η αποστολή της επιχείρησης «ASPIDES» είχε στόχο την υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων.

«Δεν θα μας πετάνε γαρύφαλλα»
Μιλώντας στο in μάλιστα μετά την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» σε επεισόδιο κατά την οποία άνοιξε πυρ εναντίον UAV των ανταρτών Χούθι στα μέσα Μαρτίου, ο Δένδιας δήλωνε μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση «ASPIDES», «παρέχει εξαιρετικά πολύτιμα διδάγματα». Και τόνιζε ότι «στην απευκταία περίπτωση συγκρούσεως στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες στο μέλλον, δεν πρόκειται να εκτοξεύονται γαρύφαλλα εναντίον των πλοίων μας».

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» κατά την συμμετοχή της στην επιχείρηση «ASPIDES» ήταν σε απόλυτη και διαρκή ετοιμότητα για τρεις μήνες συνεχώς.

Τα προβλήματα
Η επιχείρηση «ASPIDES» ωστόσο υπενθύμισε στην Αθήνα και τα προβλήματα του Πολεμικού Ναυτικού, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες ενός γερασμένου στόλου που απαιτεί συγκεκριμένες κινήσεις.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», όπως και η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» είναι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, με σχεδόν 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να έχουν εκσυγχρονιστεί και το σχετικό πρόγραμμα να παραμένει υπό συζήτηση. Έστω και αν χαρακτηρίζεται ως μία από τις βασικές προτεραιότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα συστήματα τους είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων, ενώ τόσο στην «ΥΔΡΑ», όσο και στην «ΨΑΡΑ» έγιναν συγκεκριμένες προσπάθειες ενίσχυσης των συστημάτων τους και προσθήκης νέων, όπως συστημάτων αντι – drone.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές – όπως έχει ήδη γράψει το in – στην φρεγάτα «Ψαρά» έχει εγκατασταθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ένα σύστημα αντί –drone που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα στο Ναυτικό, ωστόσο όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές χαρακτηρίζεται εξαιρετικό και αξιόπιστο και σε κάθε δοκιμή που έγινε ήταν απόλυτα επιτυχές.

Και πάλι τα πλοία αναγνωρίζεται ότι είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων και σε αυτό το πλαίσιο επιχειρούσε η «ΥΔΡΑ» και θα πάρει τη σκυτάλη η «ΨΑΡΑ».

Υπενθυμίζεται ότι οι εντονότερες αντιδράσεις, με οργάνωση και συλλαλητηρίου, ενάντια στη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην επιχείρηση «ASPIDES» εκφράστηκαν από το ΚΚΕ, που έχει ανάγει το ζήτημα και σε ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας.