Νέο αντι-drone στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» – Ετοιμάζεται για την Ερυθρά Θάλασσα

Εξοπλισμένη με ισχυρότατα αντι –drone συστήματα αναμένεται να αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «Ψαρά» προκειμένου να αντικαταστήσει την φρεγάτα «Ύδρα», η οποία συμπληρώνει τρεις μήνες στο πεδίο.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι το αντι-drone σύστημα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που βρίσκεται από τις αρχές Μαρτίου στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides, έχει εμβέλεια περίπου 5 ναυτικών μιλίων, ανάλογη δηλαδή του βεληνεκούς του πρωραίου πυροβόλων των 127 χιλιοστών. Σημειώνεται πως η «ΥΔΡΑ» στις δύο εμπλοκές που είχε μέχρι σήμερα εναντίον μη επανδρωμένων των Χούθι, χρησιμοποίησε το πυροβόλο ως μέσο αποτροπής, πετυχαίνοντας μάλιστα και μία κατάρριψη.

Με την ανάπτυξη της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» θα δοκιμαστεί στην πράξη και το νέο σύστημα, το οποίο, στη θεωρία τουλάχιστον, μπορεί να «τυφλώνει» ή να αποπροσανατολίζει τα UAV πριν εισέλθουν στην εμβέλεια των όπλων του πλοίου. Πρόκειται για ένα σύστημα «soft kill» που θα ενισχύσει τις δυνατότητες αποτροπής της ελληνικής φρεγάτας και αν αποδειχθεί ικανό, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί και σε άλλες μονάδες του Στόλου.

Οι τεχνικοί του Πολεμικού Ναυτικού εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς για την προετοιμασία της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», ώστε το πλοίο να αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου. Η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ επελέγη ως η μόνη διαθέσιμη μονάδα καθώς η «ΣΠΕΤΣΑΙ» συμμετέχει στην επιχείρηση UNIFIL του ΟΗΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και η «ΣΑΛΑΜΙΣ» βρίσκεται σε ακινησία μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Μετά το Πάσχα, η F-454 «ΨΑΡΑ» θα ξεκινήσει τις εν πλω δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλα τα συστήματα του πλοίου λειτουργούν στην εντέλεια. Ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί στα ηλεκτρονικά, ραντάρ και αισθητήρες αλλά και τα οπλικά συστήματα. Αλλωστε, η ηγεσία του ΓΕΝ έχει ξεκαθαρίσει πως τα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση Aspides πρέπει να διαθέτουν δύο πλήρως λειτουργικά συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, αντιαεροπορικούς και πυραύλους επιφανείας, ενώ, όπως και στην περίπτωση της «ΥΔΡΑ», στη φρεγάτα θα βρίσκεται και το οργανικό ελικόπτερο S-70 εξοπλισμένο με πυραύλους επιφανείας Penguin και κατευθυνόμενους Hellfire.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ναυτικού επιτελείου, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα αποπλεύσει από τον Ναύσταθμο στα τέλη Μαΐου και θα κατευθυνθεί προς το λιμάνι του Τζιμπουτί, αφού πρώτα διέλθει από τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας σε κατάσταση γενικού συναγερμού, καθώς η περιοχή αποτελεί την πιο επικίνδυνη θαλάσσια οδό του πλανήτη. Στο Τζιμπουτί θα παραμείνει μαζί με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» για μερικές ημέρες, προτού ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα. Ο παράλληλος ελλιμενισμός θα γίνει με σκοπό ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, που εγκαταστάθηκε στην «ΥΔΡΑ» ώστε το ελληνικό πλοίο να «μιλά» με τα αμερικανικά και βρετανικά της «Prosperity Guardian», να μεταφερθεί στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ». Η επόμενη αντικατάσταση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου, με τη «ΣΠΕΤΣΑΙ» να θεωρείται ως το πιθανότερο πλοίο για την αποστολή.

Μπαράζ επιθέσεων
Η «ΥΔΡΑ» τέθηκε για μία ακόμη φορά σε γενικό συναγερμό το βράδυ της Μ. Δευτέρας καθώς κατευθυνόταν στον βόρειο τομέα του Κόλπου του Αντεν για να παραλάβει ένα ελληνικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο που διέσχιζε τα στενά συνοδεία της ιταλικής FREMM «FASAN».

Σε εξέλιξη βρισκόταν μια μαζική επίθεση των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τις συμμαχικές δυνάμεις να δημιουργούν «ομπρέλα» αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις απειλές. Λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ η ιταλική FREMM κατέρριψε ένα από τα εχθρικά UAV και στη συνέχεια παρέδωσε το εμπορικό πλοίο στην «ΥΔΡΑ», η οποία το συνόδευσε μέχρι τον ανατολικό τομέα του Κόλπου του Αντεν.

πηγή: kathimerini.gr