Ο ρόλος της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή

Συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας  με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να μονοπωλούν τη συζήτηση μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας και καθορίστηκε ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη η «Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Επίσης, η χώρα μας, παραμένει ακλόνητα «πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή» και υπογραμμίζει την ανάγκη «αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση, εκτιμούν ότι βαίνουμε προς αποκλιμάκωση της κατάστασης και θεωρούν πως η ισραηλινή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης.

Επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από τις ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με επαναλαμβανόμενες κρίσεις» δήλωσε από τις ΗΠΑ ο Ν. Δένδιας, που λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, δεν θα παραστεί στην παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 που θα πραγματοποιηθεί στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη.

Το Ιράν δηλώνει ότι δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά του έναντι οποιασδήποτε νέας επίθεσης, αν χρειαστεί και την επόμενη φορά η επίθεση θα είναι «δέκα φορές ισχυρότερη».