Δημοσκόπηση: Ισχυρό προβάδισμα για τη ΝΔ – Η ακρίβεια το σημαντικότερο πρόβλημα

Προβάδισμα 17,7% διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, μόλις 64 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο».

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση συνεχίζει να μαίνεται, με τη Χαριλάου Τρικούπη να παρουσιάζει κάμψη δημοσκοπικά. Μάχη φαίνεται ότι δίνεται και για την τέταρτη θέση, αφού Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είναι πολύ κοντά. Πάνω από το όριο του 3%, που δίνει το «εισιτήριο» για την εκλογή ευρωβουλευτή, βρίσκονται Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Νίκη και Σπαρτιάτες.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, ενώ ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, Νέα Αριστερά με 4%, Νίκη με 3,5% και Σπαρτιάτες με 3,3%. Το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%, με 1,3%, αλλά όπως φαίνεται προκαλεί ζημιά στο ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο ίδιο ερώτημα, αλλά για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 33,9%, ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, Ελληνική Λύση 10,6%, ΚΚΕ 9%, Νέα Αριστερά 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Νίκη 3,5% και Σπαρτιάτες 2,8%.

Το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κυβέρνηση πως το 33% υποστηρίζει πως η Ελλάδα προχωράει σωστά. Παράλληλα, το 29%, δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, ενώ το 30% νιώθει λίγο ικανοποιημένο και το 41% καθόλου.

eikona1

«Συναγερμός» για την ακρίβεια

Η πλειοψηφία των πολιτών (64%) φαίνεται ότι ανησυχεί για την ακρίβεια, που τη θεωρεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Από εκεί και πέρα, στα ζητήματα της καθημερινότητας, οι πολίτες δείχνουν να προβληματίζονται με την ασφάλεια (26%), την Υγεία (26%), την Παιδεία (19%) και τους χαμηλούς μισθούς (18%).

Οι προσδοκίες

Το 79% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρούν πως το κόμμα τους ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, το 69% πως είναι δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία, το 68% ότι προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, το 57% νιώθει κοντά στις θέσεις που εκφράζει και πως έχει κοινωνική ευαισθησία, το 51% πως δημιουργεί συνθήκες για κοινωνική δικαιοσύνη. Ζήτημα φαίνεται πως υπάρχει σε θέματα αξιοκρατίας και προστασίας της δημόσιας Υγείας, όπου μόνο το 43% και 46% των γαλάζιων ψηφοφόρων κρίνουν το κόμμα θετικά. Η σειρά αξιολόγησης δεν αλλάζει στο γενικό σύνολο, αλλά όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει μικρότερη αποδοχή.

Τελευταίο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, είναι η απάντηση στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προσδοκίες της κοινωνίας από τη δεύτερη τετραετία της Ν.Δ. Οικονομική ανάπτυξη και αύξηση εισοδημάτων περιμένει το 37% των πολιτών και το 46% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ενίσχυση Υγείας – Παιδείας 36% και 38%, αντιμετώπιση της ακρίβειας 28% και 31%, πάταξη της εγκληματικότητας 16% και 20% αντίστοιχα.

eikona2