Συναγερμός: Με θερμοβαρική βόμβα 1,5 τόνου χτύπησαν την Ουκρανία οι Ρώσοι (βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός έπληξε για πρώτη φορά την Ουκρανία με μια βαριά εναέρια βόμβα ODAB-1500. Μετά την πρόσκρουση μιας τέτοιας βόμβας, ένα σύννεφο καπνού ύψους 1 χιλιομέτρου ανέβηκε στον ουρανό.

Σύμφωνα με το rossMI, οι Ρώσοι έριξαν μια τέτοια βόμβα στο χωριό Velika Pysarivka στην περιοχή Sumy. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια εναέρια βόμβα που εκτοξεύει όγκο είναι ένα θερμοβαρικό βλήμα από την εποχή της ΕΣΣΔ, το οποίο απελευθερώνει εύφλεκτο μείγμα με τη μορφή αερολύματος περίπου 10 μέτρα από τον στόχο και το αναφλέγει με έκρηξη.

Τέτοια πυρομαχικά έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τα κλασικά. Οι κατακτητές χρησιμοποιούσαν ODAB από 170 έως 500 κιλά.

Σύννεφο καπνού ύψους 1 χλμ

Η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά βαριά εναέρια βόμβα ODAB-1500 κατά της Ουκρανίας. Μετά την πρόσκρουση, μπορείτε να δείτε ένα σύννεφο καπνού ύψους 1 χλμ. Η βόμβα ODAB είναι ένα θερμοβαρικό βλήμα, το οποίο απελευθερώνει ένα εύφλεκτο υγρό πριν χτυπήσει τον στόχο και του βάζει φωτιά, έγραψε στο twitter, Ουκρανός δημοσιογράφος.

Λίγο μετά η New Voice of Ukraine επιβεβαίωσε: «Οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν μια ισχυρή βόμβα ODAB-1500 στην Ουκρανία για πρώτη φορά, χτυπώντας την πόλη Velyka Pysarivka στην περιφέρεια Sumy, ανέφερε η ρωσική Bild στο Telegram στις 30 Μαρτίου.

Μετά το χτύπημα του ODAB-1500, ένα σύννεφο καπνού ανέβηκε σε ύψος 1 χιλιομέτρου, ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής της Bild, Julian Röpcke.

Η ODAB, ή ογκομετρική εκρηκτική αεροπορική βόμβα, είναι λείψανο από τη σοβιετική εποχή. Περίπου 10 μέτρα πριν από την πρόσκρουση, αυτή η βόμβα απελευθερώνει ένα εύφλεκτο υγρό σε μορφή αερολύματος, που αναφλέγεται κατά την επαφή, με αποτέλεσμα μια ογκομετρική έκρηξη. Αυτές οι βόμβες στοχεύουν κυρίως στρατιώτες του εχθρού και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, προκαλώντας καταστροφικά αποτελέσματα έκρηξης.

Οι βόμβες ODAB ποικίλλουν σε μέγεθος, με τις βόμβες ODAB-500 να καλύπτουν αποτελεσματική περιοχή πρόσκρουσης έως και 300 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η ODAB-1500 εκτείνεται σε 500 τετραγωνικά μέτρα.

Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν νωρίτερα μικρότερες βόμβες ODAB, που κυμαίνονταν από 170 έως 500 κιλά. Ο Röpcke περιγράφει τη χρήση μιας βόμβας 1,5 τόνου σε έναν αστικό οικισμό ως «ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον των ουκρανικών πόλεων».

Ο Ουκρανός στρατιωτικός ειδικός Oleksandr Kovalenko επιβεβαιώνει την ανάπτυξη αυτού του βλήματος. Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν την πρώτη επαληθευμένη χρήση του στην περιφέρεια Σούμι, είπε σε σχόλιο στο κανάλι 24 της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι αξιοποιούν πλήρως το οπλοστάσιό τους με αεροπορικές βόμβες από τη σοβιετική εποχή», είπε ο Κοβαλένκο.

«Μπορούν να τα παράγουν χρησιμοποιώντας την παλιά μεθοδολογία».

Αποτελούν ακραίο κίνδυνο

Στο επίκεντρο της έκρηξης της βόμβας ODAB, η πίεση εκτοξεύεται στις 120 ατμόσφαιρες, καθιστώντας αδύνατη την απόκρυψη, είπε.

Αυτές οι βόμβες, αποτελούν ακραίο κίνδυνο, ξεπερνώντας ακόμη και τις συμβατικές FAB (Σοβιετικής σχεδίασης αεροπορικές βόμβες γενικής χρήσης).

Η θερμοβαρική ODAB-1500 είναι μια ογκομετρική εκρηκτική αεροπορική βόμβα βάρους 1500 κιλών πάνω στην οποία οι Ρώσοι μπόρεσαν επίσης να εγκαταστήσουν το κιτ UMPK, μετατρέποντάς το σε βόμβα ολίσθησης

Η είδηση διαδόθηκε γρήγορα σε όλο το δίκτυο ότι ο εχθρός υποτίθεται ότι «για πρώτη φορά» χρησιμοποίησε την αεροπορική βόμβα ODAB-1500 για να χτυπήσει την Ουκρανία.

Στα πλάνα που κατέγραψε το drone, είναι εμφανές πώς οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο χωριό Velyka Pysarivka στην περιοχή Sumy, που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Προφανώς, η ίδια η βόμβα ήταν εξοπλισμένη με κιτ UMPK, το οποίο επιτρέπει τη χρήση της σε σημαντικές αποστάσεις, που υπολογίζονται σε 50-70 km, τόνισε το defence.ua επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τέτοια βόμβα…