Η σπουδαία θητεία του Κωνσταντίνου Φλώρου στο ΓΕΕΘΑ

Ο Στρατηγός Φλώρος ολοκλήρωσε σήμερα 44 χρόνια απολύτως ευδόκιμης υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας εξαντλώντας την ιεραρχία από το ύπατο αξίωμά τους, αυτό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Για τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και μακροβιότερο σε αυτή τη θέση πολλά μπορούν να ειπωθούν. Αν όμως θελήσει κάποιος να συνοψίσει με λίγο λόγια την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του, τότε οι λέξεις όραμα και σχέδιο, η ταχεία λήψη απόφασης και η άμεση εκτέλεση, η επιμονή στην υλοποίηση ανεξάρτητα από τις δυσκολίες των περιστάσεων, η αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εμποδίων με χειρουργικές ενέργειες και όρους πεδίου μάχης, και τελικά η πραγματοποίηση των στόχων του χωρίς πισωγυρίσματα είναι όλα αυτά που εμπερικλείουν το τι ακριβώς σημαίνει να συνεργάζεσαι με τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Παρέλαβε τα καθήκοντά τον Ιανουάριο του 2020, αλλά στο ΓΕΕΘΑ δεν ήταν καινούριος. Κάθε άλλο. Του είχαν ανατεθεί μέσα σε μία τετραετία από το 2015 και μετά τα καθήκοντα του κλαδάρχη επιχειρήσεων, του Επιτελάρχη και του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ. Πολύ σύντομα δε και λίγο μετά την έναρξη της θητείας του στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020, εκδηλώθηκε η τουρκική υβριδική επίθεση στον Έβρο με τη γνωστή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εκ μέρους του γείτονος. Στην πρώτη αυτή κρίση, ο Στρατηγός Φλώρος απέδειξε αμέσως πόσο έτοιμος ήταν για τα δύσκολα. Την αντιμετώπισε μάλιστα με απόλυτη επιτυχία, καταργώντας στην πράξη τα φοβικά σύνδρομα της κρίσης των Ιμίων, λόγω των οποίων πολλοί πίστευαν ότι δεν πρέπει να εισέλθουμε σε κρίση με την Τουρκία, αν η κατάληξή της δεν έχει προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα υπέρ μας.

Με ευχολόγια

Οι κρίσεις όμως δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια και παρά τις κατευναστικές εμμονές δεκαετιών, τα πράγματα όπως ξέρουμε εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Μάλιστα άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στον Στρατηγό Φλώρο τις δύσκολες πρώτες στιγμές της κρίσης, γνωρίζουν ότι μέσα σε πολύ λίγο χρόνο κατέληξε στο σχέδιο αντιμετώπισης της υβριδικής επίθεσης και αφού πήρε την έγκριση του πρωθυπουργού, πέρασε αμέσως σε αυτό που όπως αποδείχτηκε στην πράξη, ξέρει να κάνει πολύ καλά. Και οι τούρκοι όχι μόνο δεν πέρασαν ούτε στον Έβρο ούτε αλλού, αλλά απωθήθηκαν από τα σύνορά μας μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς εθνικής ενότητας και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στήριγμα των οποίων ήταν το αποφασιστικό σφράγισμα των συνόρων μας κυριολεκτικά χωρίς να ανοίξει μύτη, παρά τις προβοκάτσιες των γειτόνων μας που έπεσαν όλες στο κενό.  Ταυτόχρονα εμφανίστηκε η πανδημία του COVID-19, όπου ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κλήθηκε να διασφαλίσει αφενός την υγεία του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και τη μαχητική του ικανότητα ενώ η κρίση του Έβρου ήταν σε πλήρη εξέλιξη, αφετέρου τη στήριξη του κρατικού μηχανισμού και τη συμπλήρωση των κενών του σε όλο το εύρος της επιχείρησης Ελευθερία. Και μιλάμε για μέγα-εμβολιαστικά κέντρα, για μαζικούς εμβολιασμούς, για παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, για διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού εμβολίων και τεστ, για υγειονομική επιτήρηση πληθυσμού και σημείων εισόδου στη χώρα κατά την τουριστική περίοδο, όπως και για την υποστήριξη του συστήματος υγείας από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Η κρίση στον Εβρο

Την κρίση του Oruc Reis, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι την ανέμενε, γιατί θεωρούσε ότι οι γείτονές μας θα θελήσουν να πάρουν τη ρεβάνς μετά το φιάσκο του Έβρου, όπως και έγινε. Στο μεσοδιάστημα όμως από την κρίση του Έβρου μέχρι το καλοκαίρι, προετοίμασε τις ένοπλες δυνάμεις και όταν ήρθε η ώρα, τις κινητοποίησε σε έκταση που δεν έχουμε δει μετά τη μεταπολίτευση, κάνοντας σαφές για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ότι ότι τα φληναφήματα περί σημειακής κρίσης και αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν θα περάσουν, όπως και ότι οι παράνομες διεκδικήσεις κατά της χώρας μας μπορούν κάλλιστα να καταλήξουν σε γενικευμένη κλιμάκωση και ολοκληρωτικό πόλεμο. Οι τούρκοι κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι τα περιθώρια αιφνιδιασμού και δημιουργίας τετελεσμένων αποτελούσαν φενάκη και όλα τα άλλα είναι ιστορία.  Μαζί με όλα αυτά η αποστολή οκτώ F-16 στην Πάφο για 3 ημέρες χωρίς να γίνουν αντιληπτά από την τουρκική αεράμυνα, οι συνεννοήσεις με τους ομολόγους του των ΗΑΕ που έστειλε κλιμάκιο μαχητικών αεροσκαφών στην Κρήτη για συνεκπαίδευση και έκανε και επίσημη επίσκεψη στο νησί, της Σαουδικής Αραβίας που και αυτός επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας πάλι στην Κρήτη, αλλά και της Γαλλίας που έστειλε αεροσκάφη και πλοίο διοίκησης αμφίβιων επιχειρήσεων για συνεκπαίδευση μαζί μας σε απόσταση αναπνοής από το χώρο των τουρκικών προκλήσεων, υπήρξαν προσωπικές του επιτυχίες που μέτρησαν πολύ και στο στρατιωτικό και στο επικοινωνιακό πεδίο.

Η σημασία της Κρήτης

Ήταν επίσης αυτός που κατάλαβε και ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Κρήτης για την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο και προώθησε την ενίσχυση και αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών της, όχι μόνο στο ναύσταθμο της Σούδας αλλά σε όλο το νησί. Άλλωστε και όπως λέει και ο ίδιος, αρκεί μία ματιά στο χάρτη για να καταλάβεις ότι το πιο ισχυρό αντίδοτο για τον τουρκολιβυκό αναθεωρητισμό είναι η Κρήτη και η ανάπτυξη των στρατιωτικών της δυνατοτήτων. Αν βάλουμε δίπλα σε αυτό και τη δημιουργία ναυστάθμου στον Παγασητικό, που θα μπορεί να ελλιμενίσει τα αρματαγωγά του Στόλου ακριβώς δίπλα στην έδρα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, έναν από τους πιο αξιόμαχους σχηματισμούς των ενόπλων μας δυνάμεων, καταλαβαίνεις εύκολα τι σημαίνει ολοκληρωμένη αντίληψη διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων.  Παράλληλα με όλα αυτά και μετά της οικονομικής κρίσης που επηρέασε σημαντικά και τις ένοπλες δυνάμεις, προχώρησε με την έγκριση του πρωθυπουργού στη κατάρτιση του σχέδιο επανεξοπλισμού τους με τα ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Εξοπλιστικά προγράμματα

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του Στρατηγού Φλώρου και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας συμβασιοποιήθηκαν 158 εξοπλιστικά προγράμματα και έχουν χρηματοδοτηθεί επιπλέον 91, εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ πάνω από 190 ενεργοποιήσεις και 90 συμβάσεις, ενώ δρομολογήθηκε και υλοποιείται η ενίσχυση του προσωπικού με 15.580 νέους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, ΕΠΟΠ και ΟΒΑ μέχρι το 2025. Όσο για τα εξοπλιστικά, αποκτήσαμε τα ναυτικά ελικόπτερα ROMEO, μαχητικά αεροσκάφη RAFALE και φρεγάτες BELHARA, και σύντομα αναμένουμε και τις ανακοινώσεις για το μαχητικό 5ης γενιάς F-35, όπως και για άλλα εμβληματικά προγράμματα που θα κάνουν την άμυνά μας πιο ισχυρή και το ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή ακόμα σημαντικότερο ως τη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητητας.

Διαπροσωπικές σχέσεις

Είναι επίσης γνωστές οι διαπροσωπικές σχέσεις που ανέπτυξε με ομολόγους του από πολύ σημαντικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, και η Γαλλία, όπως βεβαίως και η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με τις συνεργασίες και τις συνεκπαιδεύσεις των ενόπλων δυνάμεων να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομολογουμένως πολύ γρήγορη κατάρτιση και επίτευξη συμφωνίας σε ότι αφορά στις «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» με πάνω από 200 δράσεις. Όσο για την αποστολή της πυροβολαρχίας PATRIOT στην Σαουδική Αραβία, ήταν αυτή που αναβάθμισε κατακόρυφα τις σχέσεις μας και με αυτή την πολύ σημαντική χώρα του αραβικού κόσμου. Όσο για τη στρατιωτική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ, όχι μόνο έλαβε διαστάσεις που μερικά χρόνια πριν φαινόντουσαν αδιανόητες, αλλά επί των ημερών του Στρατηγού Φλώρου διατέθηκαν πιστώσεις FMF στην Ελλάδα, που επιφυλάσσονται σε τέτοια ύψη ποσών μόνο για λίγα κράτη στον κόσμο. Άλλωστε η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και ο Βόλος έγιναν το επίκεντρο μίας ειδικής σχέσης με τις ΗΠΑ, η οποία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σε ότι αφορά στην Αλεξανδρούπολη, κατέστησε δυνατή την παράκαμψη των Στενών, που οι Τούρκοι έσπευσαν να κλείσουν επικαλούμενες τη συνθήκη του Μοντρέ.

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

 Αξίζει επίσης τον κόπο να αναφέρουμε ότι επί των ημερών του, το ΓΕΕΘΑ απέκτησε Διεύθυνση Διαστήματος και ιδρύθηκε η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ώστε να υπαχθούν σε αυτή όλες οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα οργανωτικά πρότυπα διεθνώς. Στον συγκεκριμένο τομέα το μοντέλο διοίκησης της δεκαετίας του ‘60 πέρασε στην ιστορία και οι ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν και σε αυτό τον τομέα μπροστά.  Επίσης, με παρέμβασή του καθιερώθηκε η αμοιβή ειδικών αποστολών για το προσωπικό και των 3 κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και όχι μόνο για έναν κλάδο, ενώ στα τέσσερα χρόνια της θητείας του επισκέφθηκε πολλές φορές όλη την επικράτεια για να μιλήσει και να τους εμψυχώσει ο ίδιος, αλλά και για να τους συγχαρεί για τρόπο με τον οποίο εκτελούν τα καθήκοντά τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Όσο για την κοινωνική συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των πυρκαγιών αλλά και στις διασώσεις, στις αεροδιακομιδές και σε άλλες έκτακτες καταστάσεις, ένα από τα πρώτα τηλέφωνα πάντα γινόταν στον Στρατηγό Φλώρο για υποστήριξη και άμεσες λύσεις, που ήταν πάντα διαθέσιμες και υλοποιήσιμες.  Αλλά και όταν ήρθε η ώρα του απεγκλωβισμού συμπατριωτών μας και ξένων πολιτών από το Σουδάν, η δύσκολη και υψηλού κινδύνου αποστολή που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό στον Στρατηγό Φλώρο. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν και όχι μόνο «δεν άνοιξε μύτη», αλλά εκεί που κάποιοι είχαν την ψευδαίσθηση ή ακόμα και τη βεβαιότητα ότι όλα ήταν απλά και εύκολα, την ακριβώς επομένη της δικής μας επιχείρησης και στο ίδιο αεροδρόμιο, τουρκικό C-130 που πήγε εκεί για τον ίδιο σκοπό, τελικά αποδείχθηκε πολύ τυχερό που δεν καταρρίφθηκε.

Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους

Θα ήταν σημαντική παράλειψη λίγο πριν ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο, εάν δεν αναφερόμασταν στο εμβληματικό Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Στρατόπεδο Παπάγου. Και μιλάμε για το πρώτο μνημείο στο οποίο μνημονεύονται ονομαστικά οι 121.692 πεσόντες στους αγώνες της πατρίδας μας από καταβολής ελληνικού κράτους. Αξίζει μάλιστα να τονίσουμε ότι, με τη συμφωνία της κόρης του κυρίας Αθηνά Τσούνη πέρσι τον Απρίλιο, η κατασκευή του μνημείου χρηματοδοτήθηκε από το ποσό που διέθεσε όταν ακόμα ζούσε ο αείμνηστος εθνικός ευεργέτης υποστράτηγος επί τιμή Ιάκωβος Τσούνης για την ανακαίνιση του γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που φυσικά δεν ανακαινίστηκε.  Για όλα αυτά και για άλλα που δεν χωράνε στο παρόν άρθρο, ο Στρατηγός Φλώρος θα μας λείψει! Η νέα στρατιωτική ηγεσία έχει όμως ισχυρά στηρίγματα και μπορεί να επενδύσει στην παρακαταθήκη του για να πάει τις ένοπλες δυνάμεις μας ακόμα πιο μπροστά. Και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλα θα πάνε καλά. Οι βάσεις άλλωστε είναι γερές. Φρόντισε ο Στρατηγός Φλώρος για αυτό!