Αλλάζει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά – Οι συμφωνίες με Μητσοτάκη, η ανάρτηση για το Αιγαίο και το τετ α τετ με τον Αταμάν

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (07/12) η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Κατά την σύντομη επίσκεψη του στη χώρα μας, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατία Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα Ελληνοτουρκικά δεν θα λυθούν αύριο το πρωί. Ούτε είναι ορατός ο ορίζοντας μιας τυχόν προσφυγής στη Χάγη για τις ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, αφού ούτως ή άλλως η Ελλάδα θα πρέπει να οριοθετήσει πριν τα χωρικά της ύδατα σε τουλάχιστον 10 ναυτικά μίλια όσα είναι και ο εναέριος χώρος της και η Τουρκία να αποφασίσει ότι δεν μπορούν να πάνε στη Χάγη όσα θέματα φαντάζεται ως Ελληνοτουρκική διαφορά.

Όμως μια νέα πραγματικότητα προκύπτει από το κλίμα, τις συμφωνίες και την ατμόσφαιρα που δημιούργησε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών στην Αθήνα. Είναι οι 15 συμφωνίες σε θέματα της «θετικής ατζέντας» που δεν είναι όλα επιμέρους. Για παράδειγμα η συμφωνία για την κοινή δράση στην ανάσχεση του μεταναστευτικού ή οι ταξιδιωτικές βίζες επτά ημερών για Τούρκους πολίτες σε σχέση με τα 10 Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, που εντάσσονται όμως στη ζώνη Σέγκεν και ταυτόχρονα η δέσμευση της Ελληνικής ηγεσίας για στήριξη της Τουρκίας να αποκτήσουν οι πολίτες της προνομιακή βίζα για την Ευρωπαϊκή ένωση είναι ιδιαίτερης σημασίας θέματα για τις δύο χώρες. Το εμπορικό ισοζύγιο από τα 5 δις δολάρια στα 10, επίσης.

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: 15 συμφωνίες και μνημόνια υπογράφηκαν με την Τουρκία
Στη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράφηκαν Μνημόνια, Συμφωνίες και κοινές Δηλώσεις – Διακηρύξεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης με τους Τούρκους ομολόγους τους, για μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν μία ευρεία γκάμα κλάδων, από τον τουρισμό, την ενέργεια και το εμπόριο μέχρι την έρευνα, την παιδεία και τις μεταφορές.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι και η αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, η συνεργασία στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, η συνεργασία στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και η έρευνα για την αγροτική ανάπτυξη.

Τετ α τετ Ερντογάν-Αταμάν στην τουρκική πρεσβεία

Κατά την τέταρτη κατά σειρά επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε και στην πρεσβεία της χώρας του.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε με αυτοκινητοπομπή για την τουρκική πρεσβεία. Τη λιμουζίνα στην οποία επέβαινε ο Τούρκος Πρόεδρος, προστάτευαν με τα χέρια τους πάνω και πεζή δύο σωματοφύλακές του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις έφτασε στην τουρκική πρεσβεία συναντήθηκε και με τον προπονητή του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν με τον οποίο είχαν ένα σύντομο τετ α τετ στην είσοδο του κτιρίου. Στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαν, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Εργκίν Αταμάν: «Είπα στον Μητσοτάκη πως παίζω μπάσκετ. Μου είπε πως παίζει κι αυτός. Να οργανώσουμε ένα φιλικό όταν έρθει στην Άγκυρα».

Να σημειωθεί ότι συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Φερχάτ Οζγκιούρ, οι οποίοι βρέθηκαν στην τουρκική πρεσβεία.

Η ανάρτηση της τουρκικής Προεδρίας για το Αιγαίο λίγο την αναχώρηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη τελευταία επίσκεψή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα είχαν περάσει έξι χρόνια. Λίγη ώρα πριν αναχωρήσει, η τουρκική Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε μία ανάρτηση, η οποία συνοδευόταν από κοινές φωτογραφίες των δύο ηγετών.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» ανέφερε.

Δείτε την ανάρτηση: