Όλα έτοιμα για την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα – Όλο το πρόγραμμα της 5ωρης επίσκεψης

Με βάση το επίσημο πρόγραμμα, γύρω στις 12:15 ο Ταγίπ Ερντογάν με τη συνοδεία του θα περνούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Θα είναι η τρίτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες μετά το Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη και έπεται συνέχεια, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Τις τελευταίες 48 ώρες οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν συνεχείς προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες της επίσκεψης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε το καλοκαίρι με τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί κατά τις σημερινές επαφές. Επισφράγισμα θα είναι η κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών για τη διατήρηση του καλού κλίματος, τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, χωρίς να είμαστε αφελείς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.

Δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν χωρίς ερωτήσεις

Ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στις 11.30 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στις 12.15 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση, που θα διαρκέσει 45 λεπτά, θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα κάνουν δηλώσεις, χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις.

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή να θέσει ο κ. Ερντογάν ζητήματα που αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Αθήνα, όπως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ή ζητήματα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. «Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις», τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Η φράση-κλειδί είναι “οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις”. Από εκεί και πέρα, προφανώς ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Η ελληνική πλευρά προτάσσει την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μέσα από την προώθηση δράσεων που είναι αμοιβαία επωφελής και τη συνέχιση του διαλόγου χωρίς εντάσεις, πριν οι δύο χώρες βάλουν επί της ουσίας στο τραπέζι των συζητήσεων τις διαφορές που υπάρχουν. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι η μόνη διαφορά είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας έχοντας προτάξει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ο δρόμος είναι δύσκολος και μακρύς, έχει σημασία ωστόσο να συζητάμε, να κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια, να υπάρχει ηρεμία και να προχωρήσουμε στη βελτίωση του κλίματος και των σχέσεων», σύμφωνα με την ειδική σύμβουλο Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.

Σύγκλιση απόψεων στο Μεταναστευτικό

Σύγκλιση απόψεων υπάρχει στο Μεταναστευτικό, όπου αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τους δύο ηγέτες με επίκεντρο τη στενότερη συνεργασία των Λιμενικών. Αφορά την παρουσία ενός Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη και ενός Τούρκου στη Λέσβο για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών με σκοπό τον περιορισμό των παράτυπων ροών. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς το ευρύτερο πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις και έχει να κάνει με τη συμφωνία του 2016, η αναθεώρηση της οποίας περνά από τις Βρυξέλλες και προς το παρόν απέχουμε από την ολοκλήρωση των συζητήσεων, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, έχει υπάρξει μεγάλη προσπάθεια να δοθεί το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση βίζας επτά ημερών στους Τούρκους που επισκέπτονται νησιά του Αιγαίου.

Τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά με βάση τους τρεις άξονες

Κατά τη διμερή τους συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο -πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα-, με τον Φεβρουάριο να θεωρείται ως ο πιο πιθανός μήνας συνέχισης των επαφών.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εξωτερικών θα συναντηθούν Έλληνες και Τούρκοι υπουργοί που θα συζητήσουν τις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που θα υπογραφούν στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Από την ελληνική κυβέρνηση θα καθίσουν στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φρακογιάννης. Ο υπουργός Εθνικής  Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Γεύμα εργασίας στο Μαξίμου

Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι συμφωνίες, τα μνημόνια και οι κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ Οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) αφορούν τους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της Υγείας, της Παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας και της αγροτικής ανάπτυξης.