Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου – Παρεβρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Στα εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου παρεβρέθηκε εχθές ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την οποία σηματοδοτείται η θεμελίωση και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που ενισχύουν και εκσυγχρονίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα τις Ειδικές Δυνάμεις.

Επισήμανε επίσης ότι η ίδρυση της ΔΕΠ αποτελεί ένα εγχείρημα, με το οποίο αντικαθίσταται μετά από πολλές δεκαετίες ένα μοντέλο διοίκησης και ελέγχου που κατέστη ανεπίκαιρο από τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και μέσω του οποίου υποστηρίζεται επί της ουσίας η ανασυγκρότηση των ΕΔ – ΔΕΕ, θέτοντας αυτές υπό μία ενιαία, ευέλικτη, διακλαδική και πανίσχυρη Διοίκηση, υπαγόμενη απευθείας στον εκάστοτε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ κ.α.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ομιλία του τόνισε ότι η συγκρότηση της ΔΕΠ, όχι μόνο δεν συνιστά πειραματισμό ή δοκιμαστική οργανωτική αλλαγή, αλλά υλοποιεί τα όσα επιτάσσουν τα σύγχρονα πρότυπα για την διοίκηση και τον έλεγχο των ΕΔ – ΔΕΕ, όπως η διακλαδική στελέχωση, η κοινή επιχειρησιακή αντίληψη, η ενιαία διοίκηση και η δυνατότητα δράσης με αυτονομία υλικού και μέσων.

Αναφέρθηκε στα μετρήσιμα αποτελέσματα, που ήδη έχουν επέλθει από την ίδρυση της ΔΕΠ, και τα οποία περιλαμβάνουν συμμετοχές σε εγχώριες και διεθνείς δράσεις, ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις, καθώς και σε διεθνείς στρατιωτικούς διαγωνισμούς, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Συμμαχικό επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ασκήσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας «ORION», «HERCULES» και «BALKAN SHIELD», με την εκτέλεση απαιτητικών και σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ΔΕΠ θα συνεχίζει να εξελίσσεται θέτοντας ολοένα και υψηλότερους στόχους, κάνοντας πράξη το ρητό «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» και αποτελώντας παράλληλα πολλαπλασιαστή ισχύος σε κάθε πεδίο επιχειρήσεων. Κλείνοντας, συνεχάρη θερμά το σύνολο του προσωπικού που εργάστηκε άοκνα για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της κατασκευής του κτηρίου σε σύντομο χρονικό διάστημα, και το οποίο αποτελεί μια υπερσύγχρονη υποδομή που αρμόζει στις ΕΔ – ΔΕΕ.

3-1

2-1

1-1

Αναλυτικά η ομιλία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κων/νου Φλώρου

Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά γιατί έφτασε επιτέλους η ημέρα που εγκαινιάζουμε το νέο κτήριο, το οποίο θα αποτελέσει το Στρατηγείο και Διοικητήριο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Ένα κτήριο πολύ σύγχρονο, το οποίο σχεδιάστηκε και κτίσθηκε για να αποτελέσει το «σπίτι» της ΔΕΠ και του Επιτελείου της, που μέχρι πρότινος ασφυκτιούσε σε ένα μικρό διάδρομο του ΓΕΕΘΑ, με παραρτήματα (εντός εισαγωγικών) στο Στρατόπεδο Χριστόδουλος Τσιγάντες της ΔΔΕΕ και αλλού. Το κτήριο ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από πλευράς ασφάλειας και άλλων διευκολύνσεων που χαρακτηρίζουν τα σύγχρονα Στρατηγεία παγκοσμίως.
Δεν σας κρύβω ότι για μένα προσωπικά είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα σήμερα και αισθάνομαι πολύ υπερήφανος διότι κάτι το οποίο απεφασίσθη στην αρχή της θητείας μου, τελικώς ολοκληρώθηκε ταχύτατα και είναι έτοιμο προς χρήση από το προσωπικό της ΔΕΠ.

Απετέλεσε μια μεγάλη πρόκληση όταν το αποφασίζαμε πίσω στο 2020 μαζύ με την τότε πολιτική ηγεσία, η οποία το ενέκρινε αμέσως κι έτσι σήμερα πραγματικά παίρνει σάρκα και οστά ένα όνειρο, ένα όραμα που τελικά συμπληρώνει το παζλ, μέρη του οποίου ήταν η δημιουργία του Διοικητηρίου της ΔΔΕΕ στο Γουδί, με δημιουργία αυτόνομου στρατοπέδου υπό την επωνυμία «Χριστόδουλος Τσιγάντες», μέσα στο στρατόπεδο Φακίνου, που εγκαινιάσαμε επίσης πριν 2 χρόνια περίπου. Ο μετασχηματισμός και σε επίπεδο υποδομών ήταν μεγάλος, αλλά υπό τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των Διοικητών της ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ αρχικώς και στην συνέχεια των Διοικητών ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ ήτοι των Αντιστράτηγων Φλάρη, Τσιτσικώστα και τoυ νυν Διοικητού Αντιστράτηγου Χούπη έγινε πραγματικότητα και σε λίγες μέρες αυτός θα ολοκληρωθεί σ’ αυτή τη φάση με τα εγκαίνια των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων στο ΚΕΕΔ.

6Β

6Α

4-1