Υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, που κατ’ αυτόν ενδέχεται να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του κέντρου υγείας, ανέφερε το υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωσή του στα αραβικά.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο. «Απόψε διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση στο νοσοκομείο Σίφα. Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά», τόνισε μέσω Telegram ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεξήγαγε επίσης επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, προτού ανακοινώσει πως απέσυρε τους στρατιωτικούς του και τα άρματα μάχης του, εν μέσω έντονων ανησυχιών και επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι, βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα.

Η στρατιωτική επιχείρηση και τα «ευρήματα»

Έντονες μάχες έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα, σημειώθηκαν την Τετάρτη καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή ισχυριζόμενο πως η Χαμάς χρησιμοποίησε το ιατρικό κέντρο ως βάση διοίκησης, κάτι που αρνήθηκε η μαχητική ομάδα και αξιωματούχοι του νοσοκομείου.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε μια «στοχευμένη» επιχείρηση εντός της ιατρικής εγκατάστασης την Τετάρτη και είπε ότι οι στρατιώτες του ανακάλυψαν «στρατιωτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε η Χαμάς» στην επιδρομή.

Ο γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας είπε ότι ο ισραηλινός στρατός μπήκε στο ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου του χειρουργείου κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Κομάντος της μονάδας Shaldag και μέλη της 36ης ταξιαρχίας των IDF, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, βρήκαν τον οπλισμό σε αίθουσα μαγνητικού τομογράφου (MRI), σύμφωνα με εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Στο βίντεο διακρίνονται πολλά τυφέκια εφόδου AK-47, χειροβομβίδες, γεμιστήρες και άλλος οπλισμός. Σε άλλη πτέρυγα βρέθηκε «τεχνολογικός εξοπλισμός» που υποδηλώνει ότι η Χαμάς διατηρούσε εκεί επιχειρησιακό αρχηγείο, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι εντοπίστηκαν επίσης «στολές της Χαμάς» πεταμένες στο πάτωμα, εκτιμώντας πως οι «τρομοκράτες» τις έβγαλαν και διέφυγαν απαρατήρητοι.

«Τα ευρήματα αποδεικνύουν περίτρανα ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε ως άντρο τρομοκρατών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο υποναύαρχος Χαγκάρι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των IDF, στη διάρκεια της επιχείρησης στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, Iσραηλινοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με μαχητές της Χαμάς και σκότωσαν πέντε εξ αυτών.

Tο νοσοκομείο βρίσκεται τώρα υπό ισραηλινό έλεγχο, ανακοίνωσε η Χαμάς.

«Ο Νετανιάχου είπε ότι η απελευθέρωση του νοσοκομείου Σίφα από τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς δείχνει την ικανότητα και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να πάει οπουδήποτε για να νικήσει πλήρως τη Χαμάς», ανέφερε ο λογαριασμός του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Χθες, στρατιώτες του IDF μετέφεραν με επιτυχία ιατρικές προμήθειες ενώ διεξήγαγαν έρευνες για τρομοκρατική υποδομή εντός του νοσοκομείου Σίφα στη Γάζα, υποστήριξαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναρτώντας και βίντεο. «Ενώ η Χαμάς εκμεταλλεύεται τους αμάχους της Γάζας για τη δική της επιβίωση, ο Ισραηλινός Στρατός παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά των αμάχων», αναφέρει στην ανάρτησή του ο IDF.