Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Επιδρομή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας πραγματοποίησε τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός, την ώρα που το Ισραήλ και η Χαμάς φαινόταν πως πλησίαζαν σε μια συμφωνία για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα μια διαρκή, πολυήμερη παύση των μαχών.

Τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν τα ξημερώματα στο Αλ Σίφα, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο εντός του νοσοκομειακού συγκροτήματος.

«Μπορούμε να τους δούμε να στρέφουν τα όπλα των τανκς προς το νοσοκομείο. Δεν είμαστε σίγουροι αν στρατιώτες βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, αλλά βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα με τα τανκς», σύμφωνα με δημοσιογράφο του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Wafa.

Υπήρχαν ανταλλαγές πυροβολισμών στην αυλή, πρόσθεσε ο Al Za’anoun, τη στιγμή που εκατοντάδες προσωπικό και ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του νοσοκομείου, μαζί με αρκετές χιλιάδες άτομα που έχουν αναζητήσει καταφύγιο από την αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μουνίρ Αμπού Αλ Ρις, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ επιχειρούν μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο του θυλάκου, ψάχνουν σε υπόγειά του, προσθέτοντας πως ασθενείς έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας των κρότων εκρήξεων.

Σε μια δήλωση νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανέφεραν ότι πραγματοποιούν μια «ακριβή και στοχευμένη επιχείρηση» στο νοσοκομείο. «Βάσει πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν και λόγω επιχειρησιακής αναγκαιότητας», οι δυνάμεις του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, «διεξάγουν στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου Σίφα», αναφέρει ανακοινωθέν του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα στοιχεία του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνοι» στρατιωτικοί, ενώ έγινε «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» με «την πρόθεση να μην πάθουν κακό άμαχοι». Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε ακόμη «όλοι» οι μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος οι οποίοι, κατ’ αυτόν, βρίσκονται «μέσα» στο νοσοκομείο να «παραδοθούν».

Εκπρόσωπος του IDF δήλωσε επίσης σήμερα στο CNN ότι η «στοχευμένη και ακριβής επιχείρηση» στο Αλ Σιφα έχει ως στόχο τον εντοπισμό μαχητών της Χαμάς και πιθανόν τη διάσωση ομήρων. «Ο στόχος μας είναι να φέρουμε πίσω τους ομήρους και να ξετρυπώσουμε τη Χαμάς όπου κι αν βρίσκεται» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο είναι «πιθανώς η καρδιά» των επιχειρήσεων της τρομοκρατικής ομάδας.

Νωρίτερα ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί επικοινώνησαν με Παλαιστίνιο αξιωματούχο υγείας και του είπαν ότι «θα κάνουν επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα τα επόμενα λεπτά». «Και μας είπαν να ενημερώσουμε τους ανθρώπους να μην στέκονται κοντά στα παράθυρα» δήλωσε ο αλ Κούντρα στο Al Jazeera.

Όπως είπε, ενημέρωσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την ισραηλινή προειδοποίηση.

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δήλωσαν ότι η Χαμάς αποθηκεύει όπλα και λειτουργεί κέντρο διοίκησης από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του θύλακα.