Βίντεο και φωτογραφίες: Φιέστα Ερντογάν με μαχητικά αεροσκάφη και 100 πολεμικά πλοία στον Βόσπορο

Επιστροφή στις προκλήσεις για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους με μηνύματα κατά της Δύσης για την Παλαιστίνη.  Εκτός από την ανακοίνωση αγοράς δύο ισπανικών αεροπλανοφόρων και τις δηλώσεις στήριξης στη Γάζα, επέλεξε η γιορτή να περιλιμβάνει νηοπομπή στον Βόσπορο 100 πολεμικών πλοίων και ακροβατικές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών.

Χιλιάδες Τούρκοι παρακολούθησαν την γιορτή που στήθηκε την Κυριακή το βράδυ στον Βόσπορο, με τη μεγαλύτερη νηοπομπή στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, σε ένα σόου με πυροτεχνήματα, φώτα και drones.

Η επίδειξη ισχύος του Ερντογάν

27871624

27871145

27871146

Στο μήνυμά του στράφηκε για ακόμη μία φορά κατά του Ισραήλ, ενώ οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν διαρραγεί, με τους διπλωμάτες του να αποσύρονται από την Άγκυρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε επίδειξη ισχύος λέγοντας ότι κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία από τα γίνει «νικηφόρα» ενώ έσπευσε να δηλώσει ακόμη πως κανένας «δεν μπορεί να απλώσει χέρι στη Γάζα» και πως θα βοηθήσει τους Παλαιστινίους όπως «έκανε πάντα» η χώρα του με τους «αδύναμους».

Ειδικότερα για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή τόνισε τα εξής: «Όπου υπάρχει άνθρωπος καταπιεσμένος, θύμα διώξεων και σε ανάγκη, η Τουρκία είναι αυτή που σπεύδει να τον βοηθήσει, τον πιάνει από το χέρι, τον σηκώνει και τον βοηθάει στα προβλήματά του. Αυτή τη στάση την έχουμε δείξει στο παρελθόν στην Κορέα, στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράκ, στη στην Υεμένη και τέλος στο Καραμπάχ».

«Σήμερα, δείχνουμε την ίδια αποφασιστική στάση για την Παλαιστίνη και τη Γάζα, για την οποία ο Ατατούρκ είπε ότι ”κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι” και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον λαό της Γάζας. Το μεγάλο συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη που οργανώσαμε χθες, με τη συμμετοχή 1,5 εκατ. ατόμων, ήταν ένα μέρος (της στάσης μας) αυτής» πρόσθεσε.

«Καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας να είναι ευτυχισμένη, επιτυχημένη και νικηφόρα» ήταν το βασικό μήνυμα του Ερντογάν στην πανηγυρική ομιλία του στην Κωνστνατινούπολη.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε επίδειξη ισχύος με μεγάλη ναυτική παρέλαση στο Βόσπορο, στην οποία συμμετείχαν 100 πολεμικά πλοία του τουρκικού Ναυτικού.

«Θα ξανακάνουμε συμφωνία με τους Ισπανούς και προσφέροντας μια ανώτερη έκδοση του πλοίου αυτού στη χώρα μας, ελπίζουμε ότι θα αυξήσουμε τα αεροπλανοφόρα μας σε δύο» είπε ο πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο πληθυσμός της Τουρκίας θα ξεπεράσει τα 86 εκατομμύρια, και «πρώτα ο Θεός θα δούμε μαζί την Τουρκία των 100 εκατομμυρίων στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».