Ο Πούτιν πήρε θέση για την επικείμενη χερσαία ισραηλινή επίθεση στην Γάζα

Θέση για την κατάσταση τη Μέση Ανατολή, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, πήρε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος τάχθηκε ενάντια σε ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα θα είχε αποτέλεσμα ένα επίπεδο απωλειών αμάχων που θα ήταν «απολύτως απαράδεκτο», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η «παρέμβαση» του προέδρου της Ρωσίας για τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έρχεται λίγες ώρες αφού ο ισραηλινός στρατός κάλεσε όλους τους αμάχους που κατοικούν στην πόλη της Γάζας, περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια μέσα σε 24 ώρες.

Συγχρόνως, ο ισραηλινός στρατός συγκέντρωσε άρματα μάχης ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας εισβολής έπειτα από τη φονική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Ο Πούτιν, που βρίσκεται στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, είπε πως η χρήση βαρέος οπλισμού σε κατοικημένες περιοχές «εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές. Και το πιο σημαντικό, οι απώλειες αμάχων θα είναι πλήρως απαράδεκτες. Τώρα το κυριότερο πράγμα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία» είπε.

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ουάνγκ Ουενμπίν έκανε τα σχόλια αυτά στην τακτική συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών που είπαν πως το Ισραήλ ενημέρωσε τον οργανισμό ότι 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα πρέπει να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα του θύλακα.