«Ορόσημο για την άμυνα της χώρας» – Η εντυπωσιακή καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων F- 601» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιστορική ημέρα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα για το Πολεμικό Ναυτικό η σημερινή (04/10/2023), καθώς έγινε η καθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN (Belharra) με την ιστορική ονομασία «ΚΙΜΩΝ», στα ναυπηγεία της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Λοριάν, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση.

Δείτε την τελετή καθέλκυσης:

Η σημερινή καθέλκυση πραγματοποιείται μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία το 2024 δείχνει την ταχύτατη εξέλιξη του ναυπηγικού προγράμματος.

Στην ομιλία του ο υπουργός Αμυνας τόνισε πως «είναι μεγαλη τιμή να βρίσκομαι εδώ. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος. Είναι ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλαδα και ορόσημο για την άμυνα και την ασφάλεια. Η φρεγατα «Κίμων» είναι πηγή υπερηφάνειας για τις ένοπλες δυνμαείς και τους Ελληνες. Ο «Κίμων» συνεχίζει την παραδόση της Ελλάδος ως υπερδύναμη στη θάλασσα και αποτελεί παράγοντα ναυτικής υπεροχής και ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο και περά από αυτήν.

Η παρουσία μου όμως εδώ αποδεικνύει και τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα αλλά και την αμοιβαία  δέσμευση  των δύο χωρών γαι συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή  στο πλαίσιο του διεθνούς δικαιου.

Είναι ένα πολύπλοκλο και σύνθετο πρόγραμμα η ναυπήγηση των φρεγατών αυτών και θέλω να ευχαριστήσω και τον προκάτοχό μου Νίκο Παναγιωτόπουλο γιατί αυτος έφερε σε πέρας τη μεγάλη αυτή συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασια στον τομέα της Αμυνας ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα, που πέρα από τις φρεγάτες επεκτείνετε στα αεροσκάφη Rafale αλλά και στα πρώτα εξοπλισμένα drone. Αναφέρθηκε επίσης στις στις ισορροπίες στη Μεσόγειο η οποία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα που έχει «διαφορετικές ανάγκες», όπου οι δύο χώρες έχουν σημαντικό ρόλο.

dendias__2_

dendias4

A-dendias__4_

fregata-arthrou

Ο «Κίμων» αποτελεί την πρώτη από τις τρεις ολοκαίνουργιες φρεγάτες Belh@rra που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό.

fregata-arthrou

Το 2024 θα ακολουθήσουν οι δοκιμές του πλοίου και μέχρι τα τέλη του 2024 αρχές 2025 αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για να ενταχθεί στο στόλο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η δεύτερη φρεγάτα με την ονομασία «Νέαρχος» αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2025 και η τρίτη φρεγάτα με την ονομασία «Φορμίων» αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2026.

Βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης (option) αγοράς μία ακόμα φρεγάτας FDI, εφόσον η χώρα θελήσει να το ενεργοποιήσει.

Τα πλοία αυτά θα αποτελούν από τα πιο εξελιγμένα σε επίπεδο φρεγάτας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Δένδιας μετά την τελετή θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Λοριάν όπου θα τον υποδεχθεί ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και θα επιθεωρήσει τις εργασίες ναυπήγησης της φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ.