Οι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας στηρίζουν τους πλημμυροπαθείς

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και την στήριξη προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας εξεδήλωσαν οι δημοσιογράφοι της Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων. Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) μαζί με το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών της ΕΣΗΕΠΗΝ (ΤΕΑΣ), απέστειλαν μια μεγάλη ποσότητα εμφιαλωμένων νερών, προκειμένου να δοθούν σε πλημμυροπαθείς. Τα εμφιαλωμένα νερά, μετά από απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ), προωθήθηκαν για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Μηλίνας και άλλων οικισμών του Ν. Πηλίου, όπου επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης με πόσιμο νερό, μετά την καταστροφική πλημμύρα. Η παράδοση των εμφιαλωμένων νερών έγινε στο Δήμο Ν. Πηλίου στα Καλά Νερά, καθώς λόγω μιας κατεστραμμένη γέφυρας δεν μπορεί να περάσει μεγάλο φορτηγό για Ν. Πήλιο, παρουσία του δημάρχου Ν. Πηλίου Μιχ. Μιτζικού, του προέδρου της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Γ. Τσιγκλιφύση και του αντιπρόεδρου του Επικουρικού Ταμείου Αρωγής Συντακτών (ΕΤΑΣ) Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημ. Χορταργιά. Η ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και το ΕΤΑΣ συγχαίρουν τους συνάδελφους της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία τους, δείγμα της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης του δημοσιογραφικού κόσμου. Η βοήθεια που εστάλη θα ανακουφίσει τους συμπολίτες μας στο Ν. Πήλιο που βιώνουν πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες διαβίωσης.

Ενίσχυση του ERTFlix και με ξένο πρόγραμμα

Η πλατφόρμα της ΕΡΤ, συνέχεια της ΕΡΤ Υβριδική που δημιούργησε ο Λευτέρης Κρέτσος, επί εποχής Κωνσταντίνου Ζούλα πέτυχε μια πολύ σημαντική διείσδυση σε πλήθος νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, καθώς προσφέρεται –προς το παρόν– χωρίς επιπλέον χρέωση, έναντι 3 ευρώ στο πλαίσιο του ανταποδοτικού τέλους. Διαθέτει όλη την πρόσφατη παραγωγή των σειρών της ΕΡΤ, έχοντας μια τεράστια βιβλιοθήκη προγράμματος. Υστερεί στις ξένες σειρές και στις ταινίες και δεν αποκλείεται να ζητήσει επιπλέον οικονομικό αντάλλαγμα στην περίπτωση που θελήσει να μπει σε αυτό το πεδίο του ανταγωνισμού, απέναντι σε Cosmote TV και Nova. Αν στο μέλλον υπάρξουν αλλαγές στον συσχετισμό των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων ανάμεσα σε Cosmote TV και Nova, δεν αποκλείεται η ΕΡΤ να κληθεί να σηκώσει το βάρος των μεταδόσεων των μικρότερων ομάδων μέσω του ERTFlix.

Τηλεθέαση: Το 25,01% είδε τα «άλλα κανάλια»

Το 25,01% είδε τα «άλλα κανάλια», σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen την εβδομάδα 4 – 10/9/2023. Οι συνεργαζόμενοι Alpha – Star συγκέντρωσαν 19% και ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ (ΑΝΤ1, ΜΑΚ TV) ποσοστό 9,7%, όπως και η ΕΡΤ (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3). Ποσοστό 12,8% είχε το Mega, 12,3% το Open και 11,4% ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τα στοιχεία τηλεθέασης της Nielsen.

To Sportal.gr. επίσημος media partner της Euroleague Basketball

Το sportal.gr αποτελεί τον επίσημο διαδικτυακό προορισμό για όλους τους φίλους της Euroleague Basketball. Αυτή η συνεργασία θα διευρύνει την εμπειρία των φιλάθλων και θα προσφέρει στη Euroleague Basketball ένα απαράμιλλο επίπεδο κάλυψης για τις επόμενες δύο συναρπαστικές σεζόν (2023-2025). Η κάλυψη από το sportal.gr περιλαμβάνει όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπάσκετ, -την Turkish Airlines EuroLeague (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) και το BKT EuroCup (Άρης Midea)-, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και για τις δύο διοργανώσεις, ικανοποιώντας τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών φίλων του μπάσκετ για περιεχόμενο υψηλής ποιότητας.

Στην Αθήνα οι Ημιτελικοί των International Emmy® Awards

Για πρώτη φορά, φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα δύο Ημιτελικοί Γύροι Κριτικής των International Emmy® Awards, σε συνεργασία με τη Nova, τη United Media και το Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων. Καθώς η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί σκληρά από εκτεταμένες βροχοπτώσεις που οδήγησαν σε πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας, οι τρεις διοργανωτές εταίροι, η Διεθνής Ακαδημία, το Athens Film Office, η United Media και η Nova εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες και τους φίλους όλων εκείνων που τόσο τραγικά χάθηκαν κατά τη διάρκεια των φυσικών καταστροφών. Τα Διεθνή Βραβεία Emmy® επιβράβευσαν τα καλύτερα τηλεοπτικά προγράμματα που παράγονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι οικοδεσπότες Nova, United Media και το Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων επιλέχθηκαν από τη Διεθνή Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών για να φιλοξενήσουν τις κριτικές επιτροπές, αποτελούμενες από επαγγελματίες της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και της δημιουργικής βιομηχανίας, που θα αναδείξουν τους υποψηφίους για δύο βραβεία: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας. Οι νικητές των 51ων International Emmy® Awards θα ανακοινωθούν στις 20 Νοεμβρίου 2023 στην τελετή απονομής των Βραβείων στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τη δεύτερη, κατά συνέχεια, χρονιά που η United Media, μέλος της United Group, προσκαλείται από την Ακαδημία των Διεθνών Βραβείων Emmy® για να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής και υποβολής υποψηφιοτήτων για την Ημιτελική φάση, μετά και την περσινή εκδήλωση στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Οι φετινοί Ημιτελικοί κορυφώθηκαν με μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, που συγκέντρωσε λαμπρές προσωπικότητες του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του καλλιτεχνικού χώρου, ισχυροποιώντας τη φήμη της Ελλάδας ως μια αγορά που αναγνωρίζει και αναπτύσσει μεγάλες παραγωγές στον χώρο της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας. Ο Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε για τη διοργάνωση:  «Χάρη στην επιτυχημένη πορεία του Athens Film Office, που ιδρύθηκε από τον Δήμο Αθηναίων τον Απρίλιο του 2020, η Αθήνα έχει αναπτύξει μία τεράστια δυναμική στη δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Η απόφαση της Διεθνούς Ακαδημίας των Emmys να πραγματοποιήσει τον ημιτελικό των International Emmy® Awards στην πόλη μας είναι και η απόδειξη της ενισχυμένης μας θέσης στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. Είμαι πολύ χαρούμενος που σε συνεργασία με τη Nova φιλοξενήσαμε τη σπουδαία αυτή διοργάνωση, η οποία οπωσδήποτε δεν θα είναι και η τελευταία!»

Συνεχίζεται η συνεργασία ΕΡΤ – TAF Media

Η κρατική ραδιοτηλεόραση απέκτησε τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης όλων των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βόλεϊ Γυναικών (17 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου 2023) και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βόλεϊ Ανδρών (28 Αυγούστου – 16 Σεπτεμβρίου 2023), έναντι ανταλλάγματος 80.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, σε μετρητά και 20.000 ευρώ σε διαφημιστικό χρόνο για το σύνολο των αγώνων των δύο διοργανώσεων και των τελικών φάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του τεχνικού κόστους. Στο αντάλλαγμα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι αγώνες της Εθνικής Γυναικών και όλοι οι αγώνες της Εθνικής Ανδρών.

Συμφωνία META-ΕΔΕΜ

Η Meta σύνα ψε συμφωνία αδειοδότησης με την ΕΔΕΜ για τη χρήση μουσικής στις ψηφιακές της πλατφόρμες. Η συμφωνία  αδειοδότησης αφορά τις συνδεδεμένες ψηφιακές πλατφόρμες της Meta,  Facebook και Instagram για το ρεπερτόριο της ΕΔΕΜ και επιτρέπει στους χρήστες στην Ελλάδα να επιλέγουν από τον κατάλογο των αδειοδοτημένων έργων της Meta τη μουσική που θέλουν να προσθέσουν στις ιστο ρίες τους, στα reels και σε όποιο άλλο περιεχόμενο δημιουργούν.

Συμμαχία Cosmote TV – Nova

Συμμαχία Cosmote TV – Nova απέναντι στην τηλεοπτική πειρατεία. Οι δύο πλατφόρμες πέτυχαν να πραγματοποιήσουν εκτεταμένα ip blocking σε 20 σημαντικά παράνομα πειρατικά δίκτυα, με δεκάδες ips, της Ελλάδας και του εξωτερικού κατά τη διάρκεια αγώνων κορυφαίων πρωταθλημάτων, τα οποία μεταδίδουν αποκλειστικά οι δύο πάροχοι. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, ενώ από την κυβέρνηση έχει ζητηθεί, εκτός από τους διαμεσολαβητές, να υπάρχουν πρόστιμα και για τους χρήστες, όσους δηλαδή κατεβάζουν στους υπολογιστές τους το παράνομο περιεχόμενο.

Μετρήσεις μέσα από τις πλατφόρμες

Το ζήτημα της μέτρησης της τηλεθέασης μπαίνει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης – ΕΙΤΗΣΕΕ και Nielsen, καθώς σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η θέαση μέσω streaming έχει ξεπεράσει σε απήχηση την επίγεια τηλεόραση. Η μέτρηση των on demand τηλεοπτικών προγραμμάτων από τη Nielsen, που ξεκίνησε πέρυσι, δεν ανακοινώνεται, ενώ πιο πλήρη δεδομένα για τη θέαση των προγραμμάτων έχει η Cosmote TV, με άνω των 460.000 χρηστών να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία streaming, έναντι των 1.300 σταθμισμένων νοικοκυριών του δείγματος της Nielsen. Η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ανεξάρτητο φορέα, στο πρότυπο της ΕΙΙΡΑ με την ΑΕΜΑΡ, που θα κάνει την έρευνα σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα, π.χ. σε 20.000 νοικοκυριά.

Με νέο πρόγραμμα το Naftemporiki TV

Μετά από έναν χρόνο λειτουργίας το  Naftemporiki TV συνεχίζει με ανανεωμένο πρόγραμμα για την νέα σεζόν από την Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου. Σημείο αναφοράς για τη Naftemporiki TV αποτελεί η συνεργασία με το CNBC, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο έγκυρα οικονομικά τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως.

Πρόστιμο-μαμούθ 750.000 ευρώ στην «’Αργος»

Την επιβολή προστίμου ύψους 750.656,06 ευρώ στην ‘Αργος ορίζει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μετά την ολοκλήρωση της αυτεπάγγελτης έρευνάς της στην αγορά διανομής έντυπου Τύπου. «Aπό το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων του φακέλου διαπιστώθηκε ότι η ‘Αργος εφαρμόζει καταχρηστικές πρακτικές αποκλεισμού που συνίστανται στην επιβολή υποχρεώσεων αποκλειστικότητας, τόσο έναντι των εκδοτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο προηγούμενου οικονομικού σταδίου, όσο και έναντι των μελών του δικτύου επιλεκτικής διανομής (υποδιανομείς/υποπράκτορες), που δραστηριοποιούνται σε επόμενο οικονομικό στάδιο, ήτοι σε κάθε επίπεδο της αλυσίδας διανομής έντυπου τύπου στην ελληνική επικράτεια», αναφέρει η ανακοίνωση.

Mήπως έχουμε μετατραπεί από ενεργοί πολίτες σε απλούς θεατές ή σε καταναλωτές ειδήσεων;

Σε μια εποχή που οι ειδήσεις είναι πανταχού παρούσες, αλλά συχνά αποπροσανατολίζουν, γίνεται εξαιρετικά επίκαιρη η φράση του Thomas Jefferson, τρίτου προέδρου των ΗΠΑ,  ο οποίος είπε κάποτε ότι «ο Τύπος είναι το καλύτερο εργαλείο για τον φωτισμό του νου του ανθρώπου και για την βελτίωσή του ως ελλόγου, ηθικού και κοινωνικού όντος». Πόσο ισχύει αυτή η διαπίστωση στο σύγχρονο πολυσύνθετο τοπίο των μέσων ενημέρωσηςΗ επόμενη εκδήλωση των Διαλόγων του ΙΣΝ έχει στόχο να διερευνήσει αυτή την πολυδιάστατη σχέση μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της ιδιότητας του πολίτη.
Το θέμα θα εξετασθεί από όλες τις πλευρές του σε μια δια ζώσης συζήτηση με τίτλο «Τηλεθεατές ή Πολίτες», η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην Πειραιώς 260.
Στη συζήτηση των Διαλόγων του ΙΣΝ, την οποία επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου (Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι» και δημοσιογράφος), θα συμμετάσχουν η Laurie Ouellette, καθηγήτρια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και ο Darren Lilleker, καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth. Θα τεθεί το ερώτημα αν έχουμε μετατραπεί από ενεργοί πολίτες σε απλούς θεατές ή καταναλωτές ειδήσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εμπλοκή μας στην πολιτική και πολιτειακή ζωή.  Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν το ρόλο των μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση ή τη φθορά των δημοκρατικών αξιών και στη συμμετοχή των πολιτών. Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που θα καλυφθούν περιλαμβάνονται η μετατροπή των μέσων ενημέρωσης από δημόσιο αγαθό σε εμπορική οντότητα, η άνοδος της «ενημεροδιασκέδασης» (infotainment) και ο αντίκτυπός της στην κοινή γνώμη, το φαινόμενο της «δυσφορίας απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» (media malaise) και της αποφυγής των ειδήσεων, καθώς και η ανάδυση των «τηλε-πολιτών» στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε έναν κόσμο όπου τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από ομίλους και τα όρια μεταξύ ειδήσεων και ψυχαγωγίας είναι δυσδιάκριτα, η συζήτηση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τον διάλογο για ένα νέο τοπίο στα μέσα ενημέρωσης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών που ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν το συλλογικό τους μέλλον.