Χατζηδάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Για το νέο νομοσχέδιο που θα αφορά στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών , καθώς και για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει το βαθύτατο πρόβλημα που έχει αυτό το κόμμα. Οι ψηφοφόροι, τα στελέχη που πάνε και ψηφίζουν είναι σε ένα σοκ με την κατάρρευση που υπήρξε στις εκλογές, αναζητούν κάτι καινούργιο, γι’ αυτό διάλεξαν τους δύο νεότερους υποψηφίους», ανέφερε αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης για την εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε πως από τη μία έχουμε τη συνέχιση του μοντέλου Τσίπρα, με την Έφη Αχτσιόγλου, που τους έφερε μέχρις εδώ, και από την άλλη έχουμε κάτι διαφορετικό και εξωτικό θα μπορούσε να πει κανείς, με χαρακτηριστικά που γεννούν ερωτήματα.

«Αλλά δεν είναι δική μου δουλειά. Εμείς παρακολουθούμε απέξω», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση εφησυχάζει.

Σε ερώτηση ποιος από τους δύο υποψήφιους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπορεί να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο η αλαζονεία, η αυταρέσκεια και η μη ενασχόληση με τα προβλήματα των πολιτών θα μπορούσε να απειλήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη».

Ερωτηθείς για τη φοροδιαφυγή, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, όμως έχουν κάποια γίνει πράγματα», κυρίως με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που επήλθε τόσο από το κλείσιμο των τραπεζών το 2015 όσο και από την πανδημία.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά δέκα μέτρα, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με προσανατολισμό τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για ελέγχους και συναλλαγές, όπως και περιορισμό των μετρητών.

Για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2024, επανέλαβε ότι θα γίνει υποχρεωτικό το mydata και εξήγγειλε νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, αλλά δεν θα είμαστε άδικοι και απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, δηλαδή εισόδημα μικρότερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες και στο σχέδιο ρόλο θα παίξει η ΑΑΔΕ με διασταυρώσεις που θα διευρυνθούν. Παράλληλα τόνισε ότι τελικός στόχος είναι να πληρώνουν όλοι δίκαια.

Για την ακρίβεια είπε ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και επισήμανε πως σειρά γεγονότων έχουν αλλάξει τον κύκλο της διεθνούς οικονομίας.

«Η κυβέρνηση δίνει όσα μπορεί», σημείωσε, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Πρόσθεσε ότι μεσοσταθμικά η Ελλάδα στον πληθωρισμό κινείται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ωστόσο στα τρόφιμα η ακρίβεια επιμένει, γι’ αυτό και ανακοινώθηκαν τέσσερα πρόσθετα μέτρα από τον Κώστα Σκρέκα.

Τέλος, επισήμανε ότι είναι εντολή του πρωθυπουργού «να ασχοληθούμε με τον πιο συστηματικό τρόπο» με το θέμα της ακρίβειας.