Παρέμβαση εισαγγελέα για την τραγωδία στη Λιβύη – Ζητά έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση ή αμέλεια

Η τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων, όπως ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή από αμέλεια αποτελούν το αντικείμενο έρευνας που θα διεξάγει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκληματών κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας για το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη στις 17 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό μελών της Ελληνικής Αποστολής Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Την παραγγελία για έρευνα στο ΥΔΕΖΙ έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί οι παραπάνω αξιόποινες πράξεις.

Η έρευνα

Έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνείς στη Λιβύη διενεργεί από την πρώτη στιγμή η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η σύγκρουση του λεωφορείου που μετέφερε την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή με το φορτηγό που κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση ήταν τόσο σφοδρή που οι πέντε Έλληνες βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ενώ γρήγορα οι φλόγες άρχισαν να τυλίγουν το λεωφορείο με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος και να τραυματιστούν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Τα σενάρια

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάστηκαν από την ΕΥΠ και εξακολουθούν να εξετάζονται (ακόμα και εάν δεν προκρίνονται ως τα επικρατέστερα) είναι η ελληνική αποστολή να έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης ή δολιοφθοράς. Οι πρώτες αναφορές για τους επιβαίνοντες στο φορτηγό έκαναν λόγο για μέλη οικογένειας από τη Λιβύη. Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση για να βεβαιωθούν για την ταυτότητα των επιβαινόντων.

Στο πλαίσιο της έρευνας η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε δυνατή πηγή πληροφόρησης αλλά και να αντλήσει πληροφορίες από «συμμαχικές» υπηρεσίες. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη ήταν απολύτως καλοδεχούμενη σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα (μετά τη σφοδρή κακοκαιρία) και δεν υπήρχε καμία ένδειξη για κάποιον πρόσθετο κίνδυνο πέραν των αντικειμενικών κινδύνων λόγω των ταραχών και της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

«Πειραγμένο» ντεπόζιτο

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου το συμβάν που έλαβε χώρα περίπου στο μέσο της διαδρομής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης προς την πόλη Ντέρνα και το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 5 Έλληνες και τραυμάτισε ακόμη 14, είναι αυτοκινητιστικό δυστύχημα, με την πυρκαγιά να οφείλεται στο γεγονός ότι το διπλοκάμπινο φορτηγάκι που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε «πειραγμένο» ντεπόζιτο, το οποίο χωρούσε 200 λίτρα καυσίμων ώστε να μπορεί να διανύει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό, σε μία χώρα που παράγει μεν πετρέλαιο, αλλά διαθέτει υποτυπώδες δίκτυο πρατηρίων καυσίμων.

Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως επισημαίνουν, που μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες, χωρίς να αφήσει περιθώριο διαφυγής στους επιβάτες που κάθονταν στα αριστερά καθίσματα, όπου ήταν και το σημείο της σφοδρής πλαγιομετωπικής σύγκρουσης με το ΙΧ αυτοκίνητο.

Παράλληλα με τις έρευνες αναμένεται και η επίσημη ταυτοποίηση των πέντε θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος μέσω DNA, διαδικασία που εκτιμάται οτι θα ολοκληρωθεί το πρωί της Τρίτης δεδομένου ότι τα εργαστήρια στο 251 ΓΝΑ που έχουν αναλάβει το έργο αυτό χρειάζονται 48 ώρες. Ωστόσο δεν αποκλείεται η τελική απάντηση να εκδοθεί και νωρίτερα δεδομένης της βαρύτητας της υπόθεσης.