Προβληματισμός και ανησυχία στην Τουρκία: «Η Ελλάδα αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο»

Έντονη είναι ανησυχία στην Τουρκία για την εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας.

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός και αναλυτής Μεσούτ Χακί Τζασίν έκανε λόγο για αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική υπεροχή που δημιουργείται στους αιθέρες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μιλώντας σε εκπομπή ο Τζασίν παρουσίασε πως διαμορφώνεται η κατάσταση για την Τουρκία, μετά τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας και κυρίως αυτά που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία.

«Δεν μας έδωσαν τα F-16, όμως η Ελλάδα πήρε τα μαχητικά Rafale. Επίσης ενώ η Ελλάδα διαθέτει S-300 τους έδωσαν και τους Patriot, αλλά και τους αναβάθμισαν τα F-16 σε Viper μαζί μετά τα Rafale. Έτσι άλλαξε η ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο» επεσήμανε ο Τούρκος ακαδημαϊκός και αναλυτής, τονίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να ανανεώσει τον στόλο των αεροσκαφών της έως ότου αποκτήσει το δικό της εγχώριο μαχητικό.

«Μέχρι να κατασκευάσουμε το δικό μας μαχητικό Kaan και μέχρι να είναι έτοιμο, εμείς χρειαζόμαστε 100-150 μαχητικά. Και αυτό μπορεί να γίνει με την αγορά 40 F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80» εκφράζοντας τον δημόσιο προβληματισμό που τίθεται όλο και περισσότερο δημόσια στην Τουρκία, για τους εξοπλισμούς της Ελλάδας που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Κατά καιρούς ο Τζασίν έχει εκφράσει ακραία και επιθετική ρητορική κατά της χώρας μας, εκτοξεύοντας ενίοτε απειλές και προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως: «ούτε Αμερικάνοι, ούτε Γάλλοι» θα σώσουν την Ελλάδα και πως η Τουρκία θα «τα πάρει όλα» με τη δύναμη των όπλων.