Χωρίς ενεργά μέτωπα η πυρκαγιά στον Έβρο – Επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Λευκίμμης

Χωρίς ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς και με την επιστροφή των κατοίκων της Λευκίμμης στις οικίες τους κλείνει η σημερινή ημέρα στονΈβρο.

Οι ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης επίγειες και εναέριες κατέβαλαν και στο συγκεκριμένο μέτωπο υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό από την πύρινη λαίλαπα που χθες το βράδυ τον προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής.

Όπως φαίνεται και από τη σχετική φωτογραφία που δημοσιεύει το protothema.gr, λίγο πριν τις 19.00 υπήρχαν κάποιες διάσπαρτες εστίες μέσα στην περίμετρο της φωτιάς οι οποίες δεν ενέπνεαν ιδιαίτερη ανησυχία.

Έρπουσα η φωτιά στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς

Τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο, δείχνουν ότι η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά, η οποία προέκυψε από τη συνένωση 19 πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα.

Ωστόσο μεγάλα κομμάτια του δάσους αναμένεται να αναγεννηθούν σχετικά σύντομα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την εικόνα που παρουσιάζει ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς, έπειτα από 14 ημέρες πυρκαγιάς.

Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που εξασφάλισε από την περιοχή το protothema.gr, σε πολλές περιπτώσεις η πυρκαγιά ήταν έρπουσα, δεν πήγε ψηλά και τα δέντρα διατηρούν το φύλλωμά τους.

dadia-01

dadia-02

Παρά την επίτευξη της ύφεσης και των δύο τελευταίων μετώπων σε Λευκίμμη και σε ρέμα βόρεια του Σουφλίου και την πτώση της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν για επιτήρηση και παρακολούθηση των σημείων από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά προκειμένου να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τυχόν αναζωπυρώσεις.

Με τις φλόγες που επί μέρες έκαιγαν στο Νομό να έχουν σβήσει και τους οικισμούς ασφαλείς ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μπορούμε να μιλάμε πλέον για επιστροφή στην κανονικότητα και από αύριο για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με επίκεντρο την ανάταξη της οικονομίας της περιοχής μέσω κι ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου στήριξης των επαγγελμάτων που έχουν πληγεί.