«Πυρά» Μενέντεζ κατά Ερντογάν: Δεν μπορούμε να έχουμε στο ΝΑΤΟ χώρες που βάζουν βέτο σε συλλογικές αποφάσεις

Λίγο έμεινε για το τουρκικό «παζάρι» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, με τον Τζο Μπάιντεν να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα περί στρατιωτικής ενίσχυσης Ελλάδας – Τουρκίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη δήλωσε, αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, για το ζήτημα της παράδοσης των F-16, στην Άγκυρα ότι «όταν έχεις έναν επιτιθέμενο, που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων απέναντι σε αυτόν που επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε κανένα βέτο από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Όσον αφορά στο ζήτημα της Σουηδίας και το βέτο που θέτει η Τουρκία στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Γερουσιαστής τον ΗΠΑ τόνισε: «Είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα ενταχθεί εκεί ή όχι. Αλλά μετά την επίδοση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ με την Σουηδία και σε άλλα θέματα, και επειδή η Ε.Ε. λειτουργεί επίσης με ομοφωνία, το να έχεις κάποιον που μόνος του μπορεί να σπάσει την ενότητα είναι ένα μεγάλο ερώτημα, παράλληλα με τις αρχές που διαθέτει η Ε.Ε. για τα μέλη της. Είναι θέμα της Ε.Ε., αλλά εγώ δεν βλέπω αυτόν τον δρόμο. Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια της ένταξης στο ΝΑΤΟ, διαθέτοντας όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και τις αρχές που θέλει να προωθήσει το ΝΑΤΟ. Ασφαλώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την μόχλευση, όταν μπορεί, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχει έντονη πίεση και η Σουηδία θα κερδίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Σημείωση: Επισημαίνεται ότι σε αρχική εκδοχή του άρθρου, με βάση πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ στις ΗΠΑ η λέξη βέτο (προφέρεται «βίτο» στα αγγλικά) εκ παραδρομής ερμηνεύτηκε ως το μικρό όνομα του Κορλεόνε της θρυλικής ταινίας «Ο Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα με πρωταγωνιστή τον Μάρλον Μπράντο.