Πώς επηρεάζονται τα ελληνοτουρκικά από τη σύνθεση της κυβέρνησης Ερντογάν

Στο «τιμόνι» της Τουρκίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, θα παραμείνει, ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επανεκλογή του στις κάλπες της 28ης Μαϊου. Μετά από την ορκωμοσία του, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου που επεφύλασσε αρκετές εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα υπουργεία των Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών ανατέθηκαν στον Χακάν Φιντάν, Γιασάρ Γκιουλέρ και Μεχμέτ Σιμσέκ αντίστοιχα. Εκτός κυβερνητικού σχήματος έμεινε ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Προανήγγειλε αλλαγές στο Σύνταγμα

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας ότι «θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».

Επαναλαμβάνοντας ότι «ο αιώνας της Τουρκίας έχει αρχίσει», τόνισε ότι «μαζί πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός, να επικεντρωθούμε στο μέλλον και να προσπαθήσουμε να πούμε νέα πράγματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος».

Πώς επηρεάζονται τα Ελληνοτουρκικά μετα τις αλλαγές στο υπουργικό

Μερικές ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, τα ΜΜΕ της Τουρκίας, μιλούσαν για μία νέα αρχή στα Ελληνοτουρκικά. Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε, όταν ανακοινώθηκε η επίσημη λίστα, από όπου απουσίαζαν οι υπουργοί Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού που είχαν συνδεθεί με τη σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση του Τσαβούσογλου έχει ειδική σημασία εάν θυμηθεί κανείς ότι στις τελευταίες δηλώσεις του, λίγο πριν από τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών είχε επανέλθει στην επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα λέγοντας τα εξής: «Υπάρχει το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Θεωρείται πως είναι εύκολη η επίλυση του θέματος των νησιών και βραχονησίδων που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχίας τους. Εμείς λέμε πως μας ανήκουν, οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Χουλουσί Ακάρ που είχε μιλήσει για προβλήματα στο Αιγαίο, ενώ είχε υποστηρίξει πως η Τουρκία επιδιώκει τον διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου. Ο Σοϊλού είχε ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους αναφέροντας ότι: «Έχει αποκαλυφθεί στα μάτια της Ευρώπης και του κόσμου ότι ορισμένες από τις θέσεις που πρόβαλε η Ελλάδα δεν έχουν μεγάλo αντίκρισμα στην ουσία».