Σύγκρουση πλοίων ανοιχτά της Χίου: Αρνούνται τη βοήθεια οι Τούρκοι ναυτικοί (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή μετά τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στη σύγκρουση που σημειώθηκε μεταξύ δύο φορτηγών πλοίων -σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης- στη θαλάσσια περιοχή βόρεια – βορειοδυτικά της Χίου, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ανάμεσα στα 32 μέλη των πληρωμάτων.

To πλοίο ΑΝΤ είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε προορισμό την Ουκρανία. Το άλλο, το Potentia, είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη. Τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η ελληνική και η τουρκική πλευρά.

Αμέσως στην περιοχή έφθασαν ισχυρές ελληνικές δυνάμεις και συγκεκριμένα έξι πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τρία Super Puma και παραπλέοντα πλοία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκε και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες Έλληνας διασώστης ανέβηκε στο πλοίο με σημαία Βανουατού ρωτώντας εάν χρειάζονται βοήθεια και στη συνέχεια αποχώρησε, αφού το πλήρωμα αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια. Από την ελληνική πλευρά κατέστη σαφές πως σε περίπτωση συνδρομής αυτή θα χροηγείτο από τις ελληνικές αρχές.

Στην συνέχεια στο σημείο έφτασαν και τουρκικές ακταιωροί.

Τα πλοία λίγο αργότερα με ίδιες δυνάμεις, χωρίς να χρειάζεται ρυμούλκυση, και με χαμηλή ταχύτητα φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να έχουν χαράξει πορεία προς τουρκικά λιμάνια. Το πλοίο ΑΝΤ συνοδεύεται από ελληνικά πλωτά ως τα όρια του FIR Αθηνών και από τουρκική ακταιωρό παράλληλα.