Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωσαν τράπεζες και «βαριά» blue chips

Σε αρνητικό έδαφος τερμάτισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας και βάζοντας ένα (προσωρινό;) «φρένο» στο ισχυρό μετεκλογικό ράλι. Ωστόσο, χάρη στα επιλεγμένα στηρίγματα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η «ζημιά» δεν πήρε διαστάσεις και περιορίστηκε σε εύλογα επίπεδα.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες, όπου Εθνική Τράπεζα, Εurobank και Alpha Bank έχασαν έως 3,8%. Από εκεί και πέρα, αρνητικά πρόσημα παρουσίασαν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή – ΟΠΑΠ – Mytilineos, με τη Motor Oil να «πέφτει» κάτω από τα 24 ευρώ εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Από την άλλη, Profile – Premia – Cenergy έκαναν ράλι έως 5%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,90% και διαμορφώθηκε στις 1.225,07 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.236,20 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 19 μονάδες (από 1.220,56 έως 1.239,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 88,1 εκατ. ευρώ.

Στάση για… ανάσες

Μετρώντας κέρδη της τάξης του 30% από τις αρχές του έτους και «τρυπώντας» αρκετές φορές τα υψηλά 9ετίας, η Λεωφόρος Αθηνών έκανε μια σύντομη… στάση, προκειμένου οι αγοραστές να πάρουν ορισμένες «ανάσες» και να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κεκτημένων.

Η στασιμότητα στις διεθνείς αγορές, εξάλλου, επηρέασε και την ελληνική αγορά, η οποία ως αποτέλεσμα αναδιπλώθηκε στα επίπεδα των 1.220 – 1.230 μονάδων. Φυσικά, όμως, το ευρύτερο κλίμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει ευοίωνο και άκρως αισιόδοξο.

Η ευφορία του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου και η προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου παρέχουν σημαντική ώθηση και προλειαίνουν το έδαφος για την πολυαναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στην περιοχή του 3,79%, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας βρίσκεται στο 4,23%. Αυτό σημαίνει ότι το spread των δύο χωρών κυμαίνεται στις 50 μονάδες βάσης, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 25 ετών.

«Η ανάκτηση του επενδυτικής βαθμίδας και η μετάβαση της ΕΧΑΕ στις ανεπτυγμένες αγορές θα λειτουργήσουν ως καταλύτες για τη μελλοντική ανάπτυξη. Αυτά τα αποτελέσματα είναι μόνο η αρχή, καθώς η υψηλότερη αξία συναλλαγών και οι νέες εταιρικές δράσεις είναι μπροστά μας. Παρότι η αναβάθμιση του ΧΑ στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, ενδέχεται να χρειαστεί 12 – 24 μήνες μετά την επενδυτική βαθμίδα, η δυναμική της αγοράς τείνει να προεξοφλεί τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου συναλλαγών και των εταιρικών ενεργειών» εξηγεί, σε σημερινό report, η AXIA.

Ταυτόχρονα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζεται ως άκρως ικανοποιητική, ενώ οι επενδυτές ήδη μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το μπαράζ θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων (σήμερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ανακοινώνει η Motor Oil).

Σε συνδυασμό δε, με τις χαμηλές αποτιμήσεις, οι αναλυτές «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε αρκετές εταιρείες να κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ή σε υψηλά τουλάχιστον 2ετίας.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στη συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, αναμένοντας την κρίσιμη ψηφοφορία έγκρισης στα δύο σώματα του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,20% και τις 459 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να μειώνεται κατά 0,82% και τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,68%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,39% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,44%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones περιορίζεται κατά 45 μονάδες, ενόσω η Nvidia ξεπερνά το όριο του 1 τρισ. δολαρίων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται έντονα πτωτικά, εξαιτίας των ανησυχιών για την Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -3,01% και τα 70,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -3,19% και τα 74,6 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,49% και τα 1.972 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο newmoney.gr