Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία – Η ώρα της κρίσης για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Ημέρα εκλογών σήμερα στην Τουρκία, με τις κάλπες να ανοίγουν από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα. Πάνω από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι αποφασίζουν για τον επόμενο πρόεδρο της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στον δεύτερο γύρο, ο Ερντογάν καταγράφει ένα σαφές προβάδισμα έναντι του Κιλιτσντάρογλου.

Περισσότερες από 191.000 κάλπες έχουν στηθεί σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακά εκλογικά συμβούλια σε όλη τη χώρα για τις εκλογές από τις οποίες θα προκύψει ο πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα 5 χρόνια.

Δείτε LIVE εικόνα από την Τουρκία

Πού στόχευσαν οι δύο μονομάχοι
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, συνδέοντας την κάλπη με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και τη Μεγάλη Τουρκία, που θεωρεί ο ίδιος ότι έχει δημιουργήσει καθόλη την διάρκεια της θητείας του.

Μάλιστα, στην προεκλογική του ομιλία ανέφερε: «Αύριο, ας πάμε μαζί στις κάλπες για τη νίκη της Μεγάλης Τουρκίας» και τόνισε «Πατριωτισμός σημαίνει να φτιάχνεις μόνος σου τα δικά του όπλα, να παράγεις τα δικά σου πλοία, μαχητικά αεροσκάφη, τανκς, αυτοκίνητα, να παίρνει τις δικές σου αποφάσεις».

Από την άλλη πλευρά, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσπάθησε να γίνει πιο εθνικιστής μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες, ενώ συνέχισε να προσπαθεί να προκαλέσει πλήγμα στον Ερντογάν μέσω της κακής οικονομικής εικόνας της γείτονα χώρας.

Πολλά τα fake news στην προεκλογική περίοδο
«Καλύπτω προεκλογικές εκστρατείας εδώ και δεκαετίες, ουδέποτε είχα δει τόσα πολλά ‘fake news’ (‘ψευδείς ειδήσεις’), τόσο προσβλητικές και ομοφοβικές δηλώσεις», συνοψίζει ο Τζαν Ντουντάρ, ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhuriyet («Δημοκρατία», κεντροαριστερά), εξόριστος στο Βερολίνο, που λέει πως τον θλίβει το ότι η αντιπολίτευση δεν αντέδρασε «με τον τρόπο που άρμοζε», ούτε «κάλεσε να υπάρξει ένα μίνιμουμ σεβασμού».

Ο Μεντερές Τζινάρ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπασκέντ (Άγκυρα), επέκρινε την αντιπολίτευση, που φάνηκε «ανίκανη να παρουσιάσει το όραμά της για το μέλλον της Τουρκίας» και πρόβαλε «αποκλειστικά και μόνο τις αποτυχίες της κυβέρνησης και του προέδρου». Όμως, πρόσθεσε, «ακόμη κι αν οι ψηφοφόροι δεν συμφωνούν με κάποια κόμματα της συμμαχίας, δεν έχουν την πολυτέλεια να μην ψηφίσουν».

Το HDP μάλλον συμφωνεί. Παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις που δέχθηκε, και παρά την όψιμη συμμαχία του κ. Κιλιτσντάρογλου με μικρή υπερεθνικιστική, ξενοφοβική παράταξη, το κόμμα κάλεσε ξανά την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Η σημασία των εκλογών για την Ελλάδα
Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, εξήγησε στο MEGA και στην εκπομπή Mega ΣαββατοΚύριακο, τον αντίκτυπο των τουρκικών εκλογών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι «Είναι νωρίς ακόμα για τα δικά μας. Σε ένα πρώτο διάστημα και κυρίως λόγω της κατάστασης της οικονομίας της Τουρκίας, όσο περισσότερο ορθολογιστής είναι ο Ερντογάν, τόσο περισσότερο πραγματιστής θα γίνεται».

Αναφορικά με τις εκλογές σχολίασε ο διεθνολόγος: «Αυτή την φορά είδα έναν Ερντογάν πολύ πιο άνετο αυτή την φορά, αντίθετα για τον Κιλιτσντάρογλου ήρθε ο θυμός. Παρουσιάζει ενδιαφέρον ο Ερντογάν παρ’ολο που είναι ”φθαρμένος” ότι μπορεί ακόμα να ενεργοποιεί ευαίσθητες χορδές της τουρκικής κουλτούρας».

Καταλήγοντας ο κ. Σέρμπος εκτίμησε σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα: «Με όρους πραγματισμού ακόμα κι αν σημαίνει ο Ερντογάν να σηκώσει χειρόφρενο και βραχυπρόθεσμα θα κάνει προσπάθεια. Είναι σημαντικό να δούμε ποιοι θα είναι οι άνθρωποί του και ποιος θα είναι υπουργός Εξωτερικών. Το πρώτο κρας τεστ για τον Ερντογάν θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του Ιουλίου του ΝΑΤΟ».