Η Ρωσία εκδιώκει από τη χώρα εκατοντάδες Γερμανούς δημόσιους υπαλλήλους

Εκατοντάδες Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσεχείς ημέρες τη Ρωσία κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, δήλωσε το Σάββατο πηγή της γερμανικής κυβέρνησης στο AFP.

Η απόφαση έρχεται μετά την απόφαση των ρωσικών αρχών που επιβάλλει στη Γερμανία να μειώσει σημαντικά, ως τις αρχές Ιουνίου, το διπλωματικό της προσωπικό και αυτό σε δημόσιους θεσμούς, όπως το ινστιτούτο Goethe ή η γερμανική σχολή της Μόσχας, πρόσθεσε.

Η πηγή αυτή επιβεβαίωνε πληροφορία που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία κάνει λόγο για «κήρυξη διπλωματικού πολέμου της Μόσχας» στο Βερολίνο.

Μετά την πρόσφατη μείωση της παρουσίας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, υπό τις πιέσεις του Βερολίνου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όρισε τον Απρίλιο πλαφόν για τον αριθμό των υπαλλήλων του διπλωματικού προσωπικού, όπως και αυτό των δημόσιων φορέων, στον οποίο επιτρέπεται να παραμείνει στη Ρωσία.

«Το όριο αυτό που όρισε η Ρωσία από τις αρχές του Ιουνίου συνεπάγεται μεγάλες περικοπές σε όλους τους τομείς της (γερμανικής) παρουσίας στη Ρωσία», σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.

Οι γερμανικές αρχές προσπάθησαν τις τελευταίες εβδομάδες να ανακαλέσει το ρωσικό υπουργείο την απόφασή του αυτή, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Συνεπώς, οι Γερμανοί υπάλληλοι, μέλη του διπλωματικού και προξενικού προσωπικού, αλλά κυρίως άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, οφείλουν να αποχωρήσουν τις προσεχείς μέρες.

Το Βερολίνο δεν θα σταματήσει εκεί και θα εξασφαλίσει μια «ισορροπία» με τη Ρωσία, μετά το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή.

Τον Απρίλιο, η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει την απέλαση περίπου είκοσι Γερμανών διπλωματών, σε αντίποινα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σε παρόμοιο μέτρο που έλαβε το Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ