Νέα στοιχεία για τη δολιοφθορά στους Nord Stream 1 και 2 οδηγούν στην Ουκρανία

Νέα στοιχεία στην έρευνα σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία οδηγούν στην Ουκρανία, αναφέρει σήμερα το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

Οι αστυνομικές έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στο ιστιοφόρο «Ανδρομέδα», που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολιοφθορά τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Βαλτική Θάλασσα.

Τα μεταδεδομένα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε από τη θέση του ιστιοφόρου οδηγούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Το περιοδικό αναφέρει επίσης, ότι στο σκάφος βρέθηκαν ίχνη ενός εκρηκτικού, της κυκλοτετραμεθυλενοτετρανιτραμίνης, «πολύ διαδεδομένου τόσο στη Δύση όσο και στην πρώην ανατολική Ευρώπη».

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τέσσερις μεγάλες διαρροές αερίου έπειτα από υποθαλάσσιες εκρήξεις εντοπίστηκαν στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι πρώτες υποψίες ήταν ότι επρόκειτο για επίθεση προκαλώντας διάφορες υποθέσεις για τους δράστες αυτής της περίπλοκης από άποψη υλικοτεχνικής υποστήριξης και διπλωματικά ευαίσθητης επιχείρησης.

Μήνες μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, η ευθύνη για την υποθαλάσσια επίθεση παραμένει ένα μυστήριο παρά τη διεξαγωγή ερευνών στις χώρες της περιοχής (Γερμανία, Σουηδία και Δανία).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ