Πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα μπαίνουν στην κατάψυξη για να διασωθούν από τις πλημμύρες στην Ιταλία

Αρχαία βιβλία και χειρόγραφα, τα οποία βυθίστηκαν στο νερό και τη λάσπη στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια στη βόρεια Ιταλία, που επλήγη πρόσφατα από τη φονική κακοκαιρία, θα τοποθετηθούν σε βιομηχανικού τύπου καταψύκτες, σε θερμοκρασίες έως -25 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», εθελοντές θα μεταφέρουν πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα – ορισμένα είναι του 16ου αιώνα – για να αποθηκευτούν σε καταψύκτες στην Τσεζένα, σε μια προσπάθεια να διασωθούν από τις καταστροφικές πλημμύρες που μετέτρεψαν σε απέραντα ποτάμια πολλές περιοχές της χώρας.

Σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλία καθώς 75 μνημεία, 12 βιβλιοθήκες και έξι αρχαιολογικοί χώροι επλήγησαν από τις πλημμύρες, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Πολιτισμού της χώρας, Λουτσία Μποργκονζόνι, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θα διαθέσει 6 εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωσή τους.

Ορισμένες από τις πιο σημαντικές ζημιές εντοπίστηκαν σε βιβλία και χειρόγραφα βιβλιοθήκης που στεγάζεται στο υπόγειο της ιερατικής σχολής Καθολικών του Σαν Μπενεντέτο στην Κάβα, έναν οικισμό στην επαρχία Φορλί, που μετράει τις πληγές του από τις πλημμύρες.

Τα αρχαία βιβλία που έκριναν οι ειδικοί ότι μπορούν να διασωθούν από την πλημμυρισμένη βιβλιοθήκη Τρίσι στο Λούγκο τοποθετήθηκαν σε πλαστικές σακούλες προτού μεταφερθούν σε αεροστεγή κουτιά στους καταψύκτες στην Τσεζένα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταφερθούν στους μεγάλους καταψύκτες στην Τσεζένα και άλλα βιβλία από άλλες περιοχές,

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η κατάψυξη των βιβλίων γίνεται για να αποφευχθεί η περαιτέρω απορρόφηση νερού από τις σελίδες τους και να υποστούν ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Από τις σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν πριν από εννέα ημέρες τις βόρειες περιοχές προκαλώντας και κατολισθήσεις, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

Πολλοί κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τις περιουσίες τους να χάνονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εξαιτίας των καταστροφών, πάνω από τριάντα έξι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν.

Οι υλικές ζημιές, υπολογίζονται σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό αυτό είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί, όπως εκτιμούν οι Αρχές της χώρας.