Αιχμές Ράμα κατά Ελλάδας με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη

Αιχμές κατά της Ελλάδας, με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη, άφησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες αργά το βράδυ στους δημοσιογράφους με την ευκαιρία της -άνευ προηγουμένου – νίκης του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Χωρίς να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα που ανέδειξε νικητή τον ομογενή Φρέντι Μπελέρη, ο Εντι Ράμα, αφιέρωσε δέκα λεπτά από την τοποθέτησή του, στο θέμα των εκλογών στη Χιμάρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε εκμετάλλευση του θέματος από την Ελλάδα για προεκλογικούς λόγους.

Οι αιχμές Ράμα

«Θέλω πρώτα να σεβαστώ τις εκλογές στην Ελλάδα και να κατανοήσω την εμπρηστική ρητορική» για το θέμα αυτό είπε ο Ράμα, προσθέτοντας ότι από τη δική του πλευρά θα καταβάλει προσπάθειες για περισσότερη μετριοφροσύνη και αυτοσυγκράτηση. «Είμαι, αποφασισμένος να κάνω το μέγιστο δυνατό, πριν αναγκαστώ να αντιδράσω θεσμικά», είπε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, και πρόσθεσε ότι δε θα μιλήσει μέχρι το πέρας των εκλογών στην Ελλάδα.

Ολοκλήρωσε την διατύπωση του αυτή λέγοντας ότι «εγώ πιστεύω ότι η ελληνική μειονότητα δε αποτελεί κρέας για τα εκλογικά κανόνια κανενός, ούτε στην Αλβανία, ούτε στην Ελλάδα».

Επίσης, αναφερόμενος στην αλβανική δικαιοσύνη είπε ότι παρά τα προβλήματά της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και να τεθεί υπό πίεση από κανένα κυρίως από παράγοντες του εξωτερικού, εννοώντας τα ελληνικά αιτήματα για γνώση των ενοχοποιητικών στοιχείων στην υπόθεση Μπελέρη.

Τι είπε για την φυλάκιση Μπελέρη

Στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στην Αλβανία δύο είδη δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι η εκλογική διαδικασία και καταμέτρηση των ψήφων στη Χιμάρα έγιναν ομαλά και με διαφάνεια, με την παρουσία Ελλήνων διπλωματών ως παρατηρητές και των ελληνικών και αλβανικών ΜΜΕ.

Από τη διαδικασία αυτή είπε, προέκυψε και η νίκη του υποψήφιου αντίπαλου της Κυβέρνησης, νίκη την οποία ο Ράμα δεν αμφισβήτησε. Διαχώρισε ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα από την εξέλιξη στην υπόθεση του Μπελέρη με τη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου που έχει την αρμοδιότητα να εκδικάσει τέτοιες υποθέσεις.

«Τα θεσμικά όργανα της δικαιοσύνης στην Αλβανία μπορεί να έχουν τα προβλήματα και τις ατέλειές τους, αλλά κανείς, από εμένα πρώτα, που δεν αμφισβήτησε ποτέ τις αποφάσεις τους, και όχι αφού άλλοι, πόσο μάλλον εκτός Αλβανίας, τους έθεσαν υπό αμφισβήτηση και υπό πίεση τον ρόλο τους. Δύο με τρεις μέρες πριν από την καταχώριση των υποψηφίων, η εισαγγελία και η αστυνομία συνέλαβαν έναν δήμαρχο και πιθανότατα υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) στην Μπούλκιζα, για μια υπόθεση και με μια κατηγορία που ακόμα δεν ξέρω στην ουσία τι είναι.

Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να αμφισβητήσω το έργο και το ρόλο τους, ούτε σκέφτομαι να το κάνω. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε με την ιδέα ότι υπάρχει άλλη δικαιοσύνη για τους πολίτες της Αλβανίας και άλλη δικαιοσύνη για τους πολίτες της Αλβανίας με ελληνική υπηκοότητα. Πρόκειται για την ίδια εθνικότητα. Άκουσα πολλά και προτίμησα να μην μιλήσω μέχρι το τέλος των εκλογών, ελπίζοντας ότι μετά το τέλος των εκλογών στην Ελλάδα θα υπάρξει διάλογος», είπε ο Ράμα, σύμφωνα με το oranews.

Τι θα γίνει αν καταδικαστεί ο Μπελέρης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αλβανό δικηγόρο Spartak Ngjela, αν ο Μπελέρης καταδικαστεί σε φυλάκιση απολύεται αυτόματα από τη θέση του δημάρχου της Χιμάρας.

Ο ίδιος θεωρεί αδύνατο, να αθωωθεί ο Μπελέρης.