«Πέταξαν» τα δύο αεροσκάφη για τη διάσωση Ελλήνων από το Σουδάν

Απογειώθηκαν τα δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας με προορισμό την Αίγυπτο, για τη διάσωση Ελλήνων από το Σουδάν.

Την ανακοίνωση την είχε κάνει νωρίτερα ο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μέσα στην ημέρα έγινε γνωστό πως χτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι που εγκατέλειπε την εμπόλεμη χώρα. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως δεν υπήρχαν Ελληνες πολίτες στο γαλλικό κομβόι. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματισμένο Γάλλο στρατιωτικό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πυρά στην γαλλική αυτοκινητοπομπή

Οι αντιμαχόμενες πλευρές, ο στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αλληλοκατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή, την οποία στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνόδευαν με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ, και απώτερο στόχο την μετακίνηση τους εκτός του Σουδάν.

Νωρίτερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει όι ξεκινά μια «επιχείρηση ταχείας εκκένωσης» Γάλλων αλλά και Ευρωπαίων πολιτών που χρήζουν βοήθειας. Μάλιστα, για το θέμα συνομίλησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά.

Το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ενώ επικοινωνία υπήρξε και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα εφαρμογής του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ».

Η επιτυχημένη αμερικανική επιχείρηση

Το Σάββατο οι ΗΠΑ κατάφεραν να εκκενώσουν το προσωπικό της πρεσβείας τους και τα μέλη των οικογενειών τους, συνολικά 70 άτομα, με την αποστολή ελικοπτέρων Chinook που τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία στην Αιθιοπία.

Μεγάλη πρόκληση για την έκβαση κάθε τέτοιας επιχείρησης είναι οι μάχες για το αεροδρόμιο του Χαρτούμ, το οποίο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Από σήμερα το πρωί, οι υπηρεσίες Διαδικτύου και τηλεφώνου έχουν καταρρεύσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φάρμακα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα είναι σπάνια σε μεγάλο μέρος του Χαρτούμ, ενώ ένας συνδυασμός μαχών και λεηλασιών καθιστά επικίνδυνη την έξοδο από το σπίτι για την αναζήτηση βασικών προμηθειών.

Η κατάρρευση της εκεχειρίας

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εκεχειρία που κηρύχθηκε για συμπέσει με την Ιντ αλ-φιτρ ή Εΐντ αλ-φιτρ, τη μουσουλμανική εορτή που γίνεται μετά το τέλος του μήνα Ραμαντάν, του ισλαμικού ιερού μήνα της νηστείας, κατέρρευσε το Σάββατο.

Η κατάπαυση του πυρός είχε συμφωνηθεί για να μπορέσουν οι χιλιάδες κάτοικοι του Χαρτούμ που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους από τις σφοδρές μάχες στην πρωτεύουσα, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να έχουν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους, να φτάσουν στην ασφάλεια στις οικογένειες τους σε άλλα μέρη του Σουδάν εγκαίρως για τη μουσουλμανική γιορτή.

«Δεν είδαμε μια τέτοια εκεχειρία», είπε ο Αμίν αλ-Τάιεντ από το σπίτι του κοντά στα κεντρικά γραφεία της κρατικής τηλεόρασης στο Ομντουρμάν. «Οι μάχες δεν σταμάτησαν ποτέ», είπε ο ίδιος, σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του Guardia.

Να σημειωθεί ότι από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα ο εμφύλιος αυτός στο Σουδάν έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 400 ανθρώπων και τον τραυματισμό επιπλέον 3.500, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.