Το ισραηλινό Orbiter 3 είναι το νέο UAV του Ελληνικού Στρατού

Νέα σύμβαση με το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε η ισραηλινή εταιρεία Aeronautics, για την προμήθεια δεκάδων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Orbiter 3.

Η συμφωνία εντάσσεται στο μεγάλο συμβόλαιο μεταξύ του ισραηλινού και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, ύψους περίπου 370 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια των αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων Spike NLOS της Rafael.

Τα δύο συστήματα ενώνονται μέσω του συστήματος που ονομάζεται «Fire Weaver». Τα Orbiter 3 ανιχνεύουν και καταδεικνύουν τον στόχο, ενώ οι πύραυλοι Spike, που εκτοξεύονται από τον αέρα, τη θάλασσα ή το έδαφος, τον καταστρέφουν. Το Orbiter 3 είναι ένα μικρό τακτικό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα βάρους 32 κιλών που παρέχει ανώτερη απόδοση τόσο για εφαρμογές άμυνας όσο και για εφαρμογές HLS. Τα κυριότερα σημεία της επιχειρησιακής απόδοσης του Orbiter 3 περιλαμβάνουν ικανότητα μεταφοράς διαφόρων τύπων ωφέλιμου φορτίου 5,5 κιλών, προηγμένη επεξεργασία εικόνας, πλοήγηση σε περιβάλλον χωρίς GPS και ικανότητα αντοχής σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Μπορεί να πετάει για 6 ώρες με μέγιστη ταχύτητα ως και 130 χιλιόμετρα/ώρα. Εκτοξεύεται από καταπέλτη και για την προσγείωση χρησιμοποιεί αλεξίπτωτο.

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της σημαντικής συνεργασίας με τη Rafael στη συμφωνία G2G (government to government) με το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας. Αυτή η συνεργασία καταδεικνύει την τεχνολογική συνέργεια και τη στενή επιχειρηματική ολοκλήρωση μεταξύ των δύο εταιρειών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aeronautics Group, Dan Slasky.

Πρόκειται για ένα πολύ καλό και ικανό Mini-UAV που θα επιτρέψει στα χερσαία συστήματα NLOS να εντοπίζουν και να στοχοποιούν εχθρικές δυνάμεις πέρα από τον ορίζοντα. Επιπρόσθετα, η χρήση τους θα είναι γενικότερα ευεργετική για το σύνολο των μονάδων στον Έβρο και την ΑΣΔΕΝ, εφόσον θα μπορούν να λαμβάνουν και αυτές δεδομένα στόχων από τις συστοιχίες NLOS.