Γάλλος πρέσβης από Αλεξανδρούπολη: Στηρίζουμε τον σύνθετο ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Τη γεωστρατηγική σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης υπογράμμισε από την ακριτική πόλη, για μια ακόμα φορά, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ (Patrick Maisonnave).

Από τη γαλλική φρεγάτα FREMM Languedoc, του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, που ελλιμενίστηκε χθες στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, ο Γάλλος πρέσβης δήλωσε πως συνιστά (σ.σ. ο κατάπλους της φρεγάτας) μία ακόμη πτυχή της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας και αξιολογείται ως πάρα πολύ σημαντική.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του που επισκέπτεται την Αλεξανδρούπολη για δεύτερη φορά εντός λίγων εβδομάδων, χαρακτήρισε την πόλη ως ένα πολύ σημαντικό λιμάνι.

Image

Image

Σημείωσε πως η εγγύτητά της με τα Στενά της προσδίδει έναν ιδιαίτερα στρατηγικό ρόλο, ειδικότερα σήμερα λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος που, όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠE, είναι πολύ κοντά μας και η εδώ παρουσία της Γαλλίας δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της. Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα του σύνθετου ρόλου της Ελλάδας εκτιμά πως μέσω της παρουσίας του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Αλεξανδρούπολη δίδεται ακόμα μία ευκαιρία απόδειξης της στήριξης της Γαλλίας στην Ελλάδα, μια χώρα που οι Γάλλοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αγαπάνε πάρα πολύ.

«Πάρα πολύ σημαντική η συνεργασία με την Ελλάδα και το πολεμικό ναυτικό»

Τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης και τη σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας και ειδικότερα μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών, εξήρε η πλοίαρχος της γαλλικής φρεγάτας Κλερ Ποτιέ (Claire Pothier). Προς επίρρωση της αγαστής συνεργασίας, αναφέρθηκε στους περισσότερους από 30 ελλιμενισμούς γαλλικών σκαφών σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στη νότια Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη συμπερίληψη και της βόρειας Ελλάδας στους σταθμούς του γαλλικού ναυτικού.

Αναφορικά με τη φρεγάτα FREMM Languedoc διευκρίνισε πως είναι μία εκ των τριών φρεγατών πολλαπλών αποστολών, η οποία τον τελευταίο μήνα επιχειρούσε στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμμετέχει σε επιχειρήσεις τόσο για τη Γαλλία όσο και τις συμμαχικές χώρες ανά τον κόσμο, έχοντας συνδρομή είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως τον Γάλλο πρέσβη συνόδευε και ο αμυντικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα Ολιβιέ Μαντιό (Olivier Madiot).

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Κώστας Χατζημιχαήλ αναφέρει σχετικά: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας σε Άμυνα και Ασφάλεια και της διασφάλισης των κοινών συμφερόντων σε Ανατολική Μεσόγειο και Ευρώπη, υποδεχόμαστε στον λιμένα Αλεξανδρούπολης τη FREMM Φρεγάτα FS Languedoc του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».

Πηγή πληροφοριών ΑΜΠΕ