Έκλεισε το deal με το Ισραήλ – Στην εξοπλιστική λίστα οι φρεγάτες MEKO και τα ελικόπτερα Black Hawk

Με την επίσημη ανακοίνωση που έγινε νωρίτερα και από την πλευρά του Ισραήλ για την αγορά των συστημάτων Spike επισφραγίζεται η συμφωνία που έκλεισε η Ελλάδα για την θωράκιση του Αιγαίου την ώρα που στον «δρόμο των εξοπλιστικών» βρίσκονται και άλλες συμφωνίες.

Τον περασμένο μήνα το ΚΥΣΕΑ είχε δώσει το πράσινο φως για την συμφωνία με ύψος που φτάνει τα 400 εκατ. δολάρια. Αφορά την απόκτηση συστημάτων κυρίως για τον Στρατό Ξηράς και σε μικρό αριθμό για το Πολεμικό Ναυτικό. Επιπλέον στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων Apache.

Τη Μεγάλη Δευτέρα η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επνδύσεων ανακοίνωσε ότι «ολοκληρώθηκε σήμερα η υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών με το κράτος του Ισραήλ».

Οι συμφωνίες, τονίζει η ΓΔΑΕΕ, αφορούν (α) στην προμήθεια αντιαρματικού Πυραυλικού Συστήματος Πολλαπλών Ρόλων Μεγάλου Βεληνεκούς SPIKE NMT για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, (β) στην προμήθεια Πυραυλικών Συστημάτων NLOS SPIKE για τα Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) «ΑΗ-64Α» του Στρατού Ξηράς (γ) στην προμήθεια Συστημάτων Διεύθυνσης Βολής – Κατευθυνομένων /Βλημάτων για τον εξοπλισμό των κανονιοφόρων τύπου ΜΑΧΗΤΗΣ και Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου Μk-V του Πολεμικού Ναυτικού και (δ) σε περιορισμένη αναβάθμιση 19 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α.

SPIKE - NLOS: Το Ισραήλ ανακοίνωσε την πώληση των αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων στην Ελλάδα | OnAlert

Τα Spike είναι από τα πλέον ικανά στην κατηγορία τους συστήματα που μπορούν να βληθούν κατά αρμάτων ή άλλων επίγειων και θαλάσσιων στόχων, από την ξηρά ή από ελικόπτερο, την ημέρα ή τη νύχτα. Έχουν εμβέλεια που ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα και πλήττουν στόχους χωρίς να έχει ο χειριστής οπτική επαφή. Είναι δε μια αποτελεσματική ασπίδα για την άμυνα και των νησιών του Αιγαίου.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Υπογραφή συμφωνίας ανακοινώνουν οι Ισραηλινοί για Spike NLOS/ER2 - Πτήση & Διάστημα

Η συμφωνία, που πέρασε από πολλά στάδια και πολλές αναβολές μέχρι τις τελικές υπογραφές, δεν είναι η μόνη που είναι σε εκκρεμότητα τους τελευταίους μήνες.

Για τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία είναι σε εξέλιξη μια σειρά διαβουλεύσεων και επαφών για την απόκτηση ή την αναβάθμιση κρίσιμων συστημάτων.

Στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ήλθε την περασμένη Παρασκευή η αναβάθμιση των φρεγατών MEKO του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ζήτημα που χρονίζει και για το οποίο έχει εγκριθεί το ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Εγκρίθηκε η επισκευή των μηχανών των φρεγατών ΜΕΚΟ - Naval Defence

Παράλληλα, η Ελλάδα έστειλε αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request) για συνολικά 49 ελικόπτερα Black Hawk, σε αντικατάσταση των γηρασμένων Huey. Η απάντηση αναμένεται περί το τέλος του χρόνου.

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας για 49 ελικόπτερα Black Hawk από τις ΗΠΑ

Η Ελλάδα αναμένει απάντηση στην Επιστολή Προσφοράς προς Αποδοχή (Letter of Offer & Acceptance) από τις ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Σε εκκρεμότητα είναι το ζήτημα της απόκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι αποφάσεις για τα C-130.