Τα νέα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράχτη στον Έβρο

Στο διάστημα των 10 μηνών αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο που υπολογίζεται ότι θα φτάσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η περιοχή όπου θα επεκταθεί ο φράχτης αρχίζει από τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου και εκτείνεται ως την Κορνοφωλιά Σουφλίου, σε έκταση 35 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράχτη αποτελούν το νέο τεχνητό εμπόδιο ύψους 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων, η κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων με θωρακισμένες καμπίνες,η αναβάθμιση των υπάρχοντων 4 φυλακίων και 4 παρατηρητηρίων του Στρατού, η διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων, η κατασκευή θυροφραγμάτων, η κατασκευή νέου κτιρίου 300 τ.μ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και η επισκευή υφιστάμενων κτιριακών υποδομών.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού

Στον Πόρο των Φερών, δηλαδή σε ένα από τα σημεία που επιχειρήθηκε η υβριδική απειλή το 2020, αλλά σε εντελώς νέες συνθήκες ως προς τις δυνατότητες αποτροπής και φύλαξης των ελληνικών συνόρων, βρέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης επέκτασης του φράχτη για 35 ακόμη χιλιόμετρα, από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά.

Μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την πολιτική εργαλειοποίησης των προσφυγικών ροών, ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει την «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας, την οποία χαιρέτισε μεν, αλλά με την υπόμνηση ότι δεν είμαστε αφελείς». «Η Ελλάδα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Ξέρουμε από το παρελθόν ότι μερικές φορές αυτά βέβαια γίνονται σημειωτόν. Πάντα στην όποια επιθετικότητα θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Αλλά, θέλω να τονίσω ότι χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποδώσουμε, δεν είμαστε, όμως, αφελείς. Είμαστε προσηνείς, αλλά δεν είμαστε αφελείς και ελπίζουμε πραγματικά ότι μπορούμε από τώρα μέχρι τις εκλογές, που γίνονται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία περίπου την ίδια περίοδο, να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες, ώστε μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαφορών μας πάντα, όμως, με οδηγό το διεθνές δίκαιο. Χαιρόμαστε, λοιπόν, για αυτό το καλό κλίμα, αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν επαναπαυόμαστε».

Φρένο σε 250.000 παράνομους μετανάστες

Για το λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εθνική επιταγή» την κατασκευή του φράχτη και γνωστοποίησε πως «αυτός θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα και θα απλώνεται σε όλη την μεθόριο του Έβρου». «Ήταν και αυτός ο φράχτης -ο οποίος κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ- μαζί και με το υφιστάμενο τμήμα το οποίο υπάρχει ήδη στο βόρειο Έβρο, ένας από τους λόγους που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να αποτρέψουμε σε παραπάνω από 250.000 -επαναλαμβάνω, παραπάνω από 250.000- παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος» παρατήρησε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

Ευρωπαϊκό φυλάκιο ο Έβρος

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως «αυτό το οποίο ζήσαμε εδώ, πριν από τρία χρόνια, ήταν η πρώτη αλλά όχι η τελευταία φάση μιας νέας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεσπούσε στην Ευρώπη», σημειώνοντας πως η Ελλάδα «προστάτεψε στην πράξη την εθνική της κυριαρχία στον Έβρο αλλά και στο Αιγαίο και ανέτρεψε τα σχέδια όλων όσοι επεδίωξαν να κάνουν το μεταναστευτικό πρόβλημα μοχλό πολιτικών πιέσεων. Όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων». Κυρίως όμως, «κατέστησε και αυτή την πρόκληση όχι μόνο εθνική αλλά και ευρωπαϊκή, καλώντας τρεις μέρες αφότου ξέσπασε η κρίση, εδώ, επιτόπου, στα σύνορα της πατρίδας μας, ολόκληρη την ηγεσία της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας πως εκείνες τις στιγμές «στην πράξη και όχι στα λόγια, τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας μετατράπηκαν ουσιαστικά και σε σύνορα της Ευρώπης». «Όλοι αυτοί δικαίωσαν τον δικό σας αγώνα, λέγοντας ότι ο Έβρος δεν είναι απλά μια όμορφη περιοχή της βόρειας Ελλάδος, αλλά είναι ουσιαστικά ένα ακριτικό φυλάκιο της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου» συνέχισε ο Πρωθυπουργός και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «κακοπαιγμένο ψέμα» της «μικρής Μαρίας», «ένα ψέμα, δυστυχώς, το οποίο υιοθετήθηκε με πολύ μεγάλη ευκολία από κάποιες πολιτικές δυνάμεις εντός της πατρίδας μας για να πλήξουν την κυβέρνηση, μόνο που δεν κατάλαβαν αυτοί ότι ουσιαστικά το κύρος της χώρας έπλητταν και όχι την κυβέρνηση», όπως είπε.

Το μεταναστευτικό σε αριθμούς

Αναφερόμενος με αριθμούς στο πεδίο της Μεταναστευτικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «το 2015, στις εποχές των ανοιχτών συνόρων, το 75% των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη πέρασαν στην ήπειρό μας από τα ελληνικά σύνορα. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 10%. Μόνο πέρυσι, το Λιμενικό έσωσε παραπάνω από 2.500 ανθρώπους στη θάλασσα. Οι απαράδεκτες καταστάσεις της Μόριας δεν υπάρχουν πια», όπως εξήγησε και ανακοίνωσε πως «σήμερα στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται λίγο παραπάνω από 4.000. ‘Άλλοι 9.000 φιλοξενούνται σε 33 σύγχρονες δομές σε ολόκληρη τη χώρα, αντί των 120 -θέλω να θυμίσω- το 2019».

Ως προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πεδίο, σε όλα τα νησιά κατασκευάστηκαν σύγχρονες ανθρώπινες δομές που αντικατέστησαν «αυτό το άθλιο θέαμα της Μόριας» κατά τον Πρωθυπουργό, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων «μειώθηκε στο μισό, πολλά κατέληξαν σε άλλες χώρες για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους». Ως προς τις διαδικασίες ασύλου, σήμερα «οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι λιγότερο από 20.000», ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτός ο οποίος δικαιούται διεθνούς προστασίας μπορεί να μείνει στη χώρα μας και είναι καλοδεχούμενος, αυτοί όμως οι οποίοι δεν δικαιούνται προστασίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν, είτε από την Ελλάδα είτε από την Ευρώπη», όπως είπε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε εμμέσως την τροπολογία του Ευρωκοινοβουλίου που υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπλοκάροντας τους κοινοτικούς πόρους για αποτρεπτικά έργα, όπως ο φράχτης του Έβρου, δεσμευόμενος πως «θα εξακολουθούμε σε όλα τα επίπεδα να διεκδικούμε τη χρηματοδότησή της με ευρωπαϊκούς πόρους. Και πιστεύω ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Όμως η κατασκευή του αποτρεπτικού εμποδίου αποτελεί μια εθνική επιταγή».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης εξήγησε πως «εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα», συμπληρώνοντας πως με την Διακήρυξη των Αθηνών του Φεβρουαρίου του 2023, «15 κράτη-μέλη έδωσαν μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει τα αποτρεπτικά έργα εδώ στον φράχτη του Έβρου. Με τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδοτούμε την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, εξοπλισμό και άλλα αποτρεπτικά μέσα».

Τα έργα του φράχτη

Στην υποστήριξη του φράχτη του Έβρου με νέο αριθμό συνοριοφυλάκων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, περιγράφοντας το σύνολο των έργων που πλαισιώνουν την επέκταση του φράχτη. Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή:

● νέου τεχνητού εμποδίου, ύψους 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων

● την κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων με θωρακισμένες καμπίνες.

● τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση υπαρχόντων 4 ΕΦ και 4 ΕΠ του Στρατού

● τη διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων

● την κατασκευή θυροφραγμάτων

● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και

● την επισκευή/βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου.

Στην κατασκευή όλων των έργων τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικές προβλέψεις, ιδιαίτερα δε στις περιοχές Natura.