«Αστακός» το Αιγαίο – Αυτά είναι τα πυραυλικά συστήματα SPIKE-NLOS που αγοράζει η Ελλάδα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα «υπερόπλο» θα περάσει στα χέρια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το ΚΥΣΕΑ έδωσε «πράσινο φως» για την προμήθεια των πυραύλων SPIKE-NLOS, παρά το γεγονός ότι πέρασαν από πολλά κύματα και από πολλές αναβολές μέχρι να εγκριθεί η αγορά τους.

Όπως εκτιμούν τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς (17 συστήματα), οι SPIKE-NLOS αποτελούν ιδανικό οπλικό σύστημα για το περιβάλλον του Αιγαίο, αφού δημιουργεί μια «ασπίδα» μεγάλου βάθους γύρω από τα ελληνικά νησιά. Ταυτόχρονα με τη συμφωνία για τους SPIKE-NLOS του Στρατού Ξηράς, αναμένεται να υπογραφεί και αντίστοιχη συμφωνία για απόκτηση SPIKE-NLOS (8 συστήματα) οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους και στα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Mark V. Οι SPIKE-NLOS των κανονιοφόρων θα τοποθετηθούν σε σταθερές βάσεις, ενώ αυτοί των ΣΑΠ θα είναι φορητοί με δυνατότητα να τοποθετούνται και να αφαιρούνται ανάλογα με την επιχείρηση. Το πρόγραμμα των SPIKE-NLOS για το Πολεμικό Ναυτικό κυμαίνεται στα 55 εκ ευρώ. Θα ακολουθήσει και τρίτο πρόγραμμα για τοποθέτηση SPIKE-NLOS σε ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού (9 συστήματα).

Χαρακτηριστικά του «υπερόπλου»:

Οι SPIKE-NLOS είναι ισραηλινοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι ακριβείας με βεληνεκές που φτάνει τα 32 χιλιόμετρα, χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας που μπορούν να επιχειρήσουν και νύχτα και μέρα, με ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου της πορείας σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης τους.

Οι SPIKE-NLOS μπορούν με ευκολία να καταστρέψουν άρματα μάχης, αποβατικά σκάφη και ταχύπλοα, επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, ενώ παράλληλα εντυπωσιάζει και το σύστημα τους, όπου εκτός από την πλατφόρμα εκτόξευσης, διαθέτει κέντρο διεύθυνσης πυρών, ραντάρ αλλά και drone.

Σύμφωνα με επιτελείς, θα μετατρέψουν κάθε θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά σε «no access zone» είτε αυτά δέχονται επίθεση από τον αέρα, είτε από τη θάλασσα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτοί που θα αποκτήσουν τα κατευθυνόμενα βλήματα είναι οι «φρουροί» των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων αλλά και των νησιών.

Spike-NLOS multi-purpose missile system | Missilery.info

Spike-NLOS multi-purpose missile system | Missilery.info

Πώς θα απαντήσουν οι Τούρκοι

Αναμφίλεκτα πρόκειται για ένα όπλο στο οποίο ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να αντιπαραβάλει κάτι συγκεκριμένο. «Η απάντηση σε αυτό το όπλο δεν είναι μονοσήμαντη, δηλαδή δεν μπορείς να πεις ότι παίρνεις έναν πύραυλο για να το χτυπήσεις» λέει στο in ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (IAAA-ISDA) Περικλής Ζορζοβίλης

Το μεγάλο πρόβλημα για τους Τούρκους είναι ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο εχθρό που θα μπορεί να τους πλήξει με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια. «Τα τουρκικά αποβατικά θα μπορούν να χτυπηθούν εύκολα με υψηλή ακρίβεια. Φανταστείτε ένα σύμπλεγμα ελληνικών νησιών εξοπλισμένο με τέτοια όπλα, θα δημιουργηθεί μεγάλο θέμα στους Τούρκους» υποστηρίζει ο κ. Ζοργοβίλης «καθώς θα προσβάλλονται από μη αναμενόμενες κατευθύνσεις».

Όπως εκτιμούν τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς οι Spike Nlos αποτελούν ιδανικό οπλικό σύστημα για το περιβάλλον του Αιγαίο αφού δημιουργεί μια «ασπίδα» μεγάλου βάθους γύρω από τα ελληνικά νησιά. Ουσιαστικά οι Ισραηλινοί πύραυλοι μετατρέπουν κάθε θαλάσσια περιοχή γύρω από τα ακριτικά μας νησιά σε «No Access Zone» είτε στον αέρα για εχθρικά ελικόπτερα είτε στη θάλασσα για αποβατικά σκάφη αλλά και μεγαλύτερες Μονάδες του εχθρικού στόλου.