Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής με εφόδους σε Ομόνοια και Λιόσια

Εφόδους σε Ομόνοια και Λιόσια πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική μετά τις συλλήψεις των δύο ατόμων, πακιστανικής καταγωγής, για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική έκανε αρχικά έλεγχο στο διαμέρισμα που έμεναν οι δύο συλληφθέντες όταν έρχονταν στην Αθήνα, στην Ομόνοια. Στη συνέχεια έγινε έφοδος σε κτίσμα κοντά στον καταυλισμό των Ρομά στα Λιόσια.

Στο συγκεκριμένο κτίσμα δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο, ωστόσο προσήχθησαν 15 με 20 άτομα που βρέθηκαν στο σημείο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι δύο συλληφθέντες επιχειρούσαν να στρατολογήσουν ομοεθνείς τους ωστόσο δεν είχαν βρει ανταπόκριση.

Πώς συνέλαβαν τον ένα από τους δύο κατηγορούμενους

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στη Ζάκυνθο έμενε ο ένας από τους δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Η επιχείρηση σύλληψής του έγινε αιφνιδιαστικά πριν τέσσερις εβδομάδες.

Ήταν 05:30 το πρωί, πριν περίπου ένα μήνα, όταν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, πλαισιωμένοι από στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, έσπασαν ξαφνικά την πόρτα του σπιτιού όπου διέμενε ο ένας από τους δύο συλληφθέντες, περνώντας του χειροπέδες, χωρίς αυτός να προλάβει να αντιδράσει.

Η επιχείρηση έγινε υπό άκρα μυστικότητα και μετά από πολυήμερη παρακολούθηση. Η άλλη σύλληψη έγινε στη Λακωνία.

Δείτε φωτογραφίες από το σπίτι στη Ζάκυνθο

Την Παρασκευή θα απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου πήραν οι δύο συλληφθέντες για τρομοκρατία όταν και αναμένεται να οδηγηθούν στον τακτικό ανακριτή για τις απολογίες τους.

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόσκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ποιος ήταν ο στόχος

Το εστιατόριο Gostijo στου Ψυρρή, που βρίσκεται στο κτίριο του Κέντρου Chabad, δηλαδή το κτίριο που στεγάζεται το Κέντρο Εβραϊκής Κοινότητας στην «καρδιά» της Αθήνας, φαίνεται ότι ήταν ο στόχος των δύο συλληφθέντων.

Το Κέντρο λειτουργεί και ως εβραϊκή συναγωγή.

Πότε ήρθαν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα πακιστανικής καταγωγής που συνελήφθησαν, μπήκαν παράνομα στη χώρα από την Ορεστιάδα πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Οι δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι 27 και 29 ετών και είχαν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών τουλάχιστον εδώ και τρεις μήνες.

Τι «αποκάλυψαν» τα κινητά τους

Όταν συνελήφθησαν, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα, τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Οπλισμός μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί.

Από την έρευνα έγινε γνωστό πως οι δύο Πακιστανοί είχαν επικοινωνία με ομοεθνή τους, που μένει στο Ιράν, και ο οποίος τους έδινε οδηγίες για το πώς θα χτυπήσουν το ισραηλινό εστιατόριο – συναγωγή.

MEGA: Θα έπαιρναν 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό

 

Η ανακοίνωση για τη σύλληψή τους

Η σύλληψη των δύο συλληφθέντων έγινε από την ΕΥΠ με τη βοήθεια της Μοσάντ. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».