Έφοδος των αρχών σε πέντε τράπεζες στη Γαλλία

Στο στόχαστρο των Οικονομικών Εισαγγελέων έχουν τεθεί πέντε τράπεζες της Γαλλίας, οι οποίες ερευνώνται για υπόθεση φορολογικής απάτης και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Σήμερα το πρωί, μάλιστα, τουλάχιστον 150 στελέχη της Εισαγγελίας έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία των επίμαχων τραπεζών, οι οποίες εδρεύουν στο Παρίσι.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταστεί επισήμως γνωστά τα ονόματα των εμπλεκόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, η εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε ότι πρόκειται για τις HSBC, BNP Paribas, Societe Generale, Natixis καθώς κι ακόμη μία τράπεζα. Η Societe Generale, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε ότι πράγματι έλαβαν χώρα έλεγχοι στα κεντρικά γραφεία του Παρισιού.

Η έρευνα σχετίζεται με τις συναλλαγές τύπου «cum-cum», οι οποίες αφορούν στις περιπτώσεις όταν μία εγχώρια τράπεζα εξαγοράζει το μερίδιο μετοχών ενός ξένου επενδυτή σε μια τρίτη εταιρεία λίγο πριν την πληρωμή των μερισμάτων. Αυτή η συναλλαγή επιτρέπει στη γαλλική τράπεζα να λάβει μια ειδική φορολογική έκπτωση στα εισπραχθέντα μερίσματα, την οποία δεν θα δικαιούταν ο ξένος επενδυτής.

Για την ίδια υπόθεση, έφοδοι σε κεντρικά γραφεία γαλλικών τραπεζών είχαν διεξαχθεί και τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συνολικά πρόστιμα στις εμπλεκόμενες τράπεζες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχη έρευνα είχε πραγματοποιηθεί παλαιότερα και στη Γερμανία. Έχοντας μάλιστα, αυτήν την εμπειρία, τουλάχιστον έξι Εισαγγελείς από την Κολωνία συνδράμουν στους ελέγχους των Γάλλων αξιωματούχων. Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η μετοχή της Societe Generale στο γαλλικό χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 2,4%. BNP Paribas και HSBC χάνουν περίπου 0,5% σε Παρίσι και Λονδίνο, αντίστοιχα.

Πηγή: newmoney.gr