Καλίν: «Αν οι ΗΠΑ δεν μας δώσουν τα F-16 θα στραφούμε σε εναλλακτικές»

Σε συνέντευξή του στο NTV, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ δεν δώσουν F16 στην Τουρκία τότε η Άγκυρα θα κοιτάξει άλλες εναλλακτικές.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να «πείσει» το αμερικανικό Κογκρέσο ώστε να δοθεί το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον για την παράδοση F-16 στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων.

Ο κ. Καλίν υπογράμμισε επίσης ότι το μέλλον των τουρκικών F-16 δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος διαμηνύει, δε, ότι ακόμη και εάν δεν προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα με τα F-16, η Τουρκία έχει εναλλακτικές επιλογές, ενώ στρέφει τα πυρά του και κατά του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αυτή που πρέπει να πείσει το Κογκρέσο. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα των F-16. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Υπάρχουν κάποιοι στο Κογκρέσο που θέλουν να εξαρτήσουν το πρόγραμμα από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να υπάρξει άλλη φόρμουλα, δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή, είναι εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ. Φυσικά, υποστηρίζουμε αυτό το πρόγραμμα. Θα ήταν καλό να συμβεί. Αλλά αν δεν συμβεί, συνεχίζουμε να έχουμε εναλλακτικές λύσεις. » ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν.