Αντιδράσεις στην Τουρκία για το μήνυμα της πρεσβείας στην Αθήνα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η «επίθεση» φιλίας της Τουρκίας προς την Ελλάδα, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, φέρνει έντονες αντιδράσεις από κορυφαίους θεωρητικούς του τουρκικού αναθεωρητισμού, όπως των απόστρατων ναυάρχων Τζιχάτ Γιαϊτζί και Τζεμ Γκιουρντενίζ. Και οι δυο τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να επιβάλλουν τις ακραίες θέσεις τους κατά της Αθήνας, όπως η θεωρία της «Γαλάζια Πατρίδας», το αφήγημα για νησιά στο Αιγαίο που κατέλαβε στρατιωτικά η χώρα μας κ.α., ως μέρος του επίσημου δόγματος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η ανάρτηση στο twitter της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, «Συγχαίρουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Εθνική τους Εορτή», προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Γιαϊτζί και Γκιουρντενίζ, χωρίς ωστόσο να ασχοληθούν με την ευχετήρια επιστολή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το θερμό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ χαρακτήρισε την ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα «ντροπιαστική», γράφοντας πως αρχικά πίστεψε πως πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό, αλλά «εξεπλάγην» όταν διαπίστωσε την αυθεντικότητά του. «Η πρεσβεία μας στην Αθήνα γιορτάζει την απελευθέρωση της Ελλάδας από την τουρκική κυριαρχία. Αποτελεί ντροπή. Καμία αμοιβαιότητα. Η Ελλάδα δεν μεταδίδει ανάλογα μηνύματα στις Εθνικές Εορτές της Τουρκίας. Τότε γιατί το κάνει η πρεσβεία μας;» διερωτάται ο απόστρατος ναύαρχος.

«Ο Μάρτιος του 1821 που τιμάται ως η «ημέρα ανεξαρτησίας» από την Ελλάδα, μας θυμίζει τις σφαγές που έγιναν κατά των Τούρκων. Συμμορίες πολιόρκησαν την Τρίπολη, η οποία κατείχε σημαντικό στρατηγικό ρόλο στον Μοριά. Η βάρβαρη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Τούρκων, Εβραίων και Αλβανών αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία, γνωστή ως ‘‘Σφαγή της Τριπολιτσάς’’» συμπλήρωσε προκλητικά ο Γκιουρντενίζ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάντ Γιαϊτζί, που με σειρά αναρτήσεων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ -που ο ίδιος διευθύνει- επιτέθηκε κατά της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα για το συγχαρητήριο μήνυμα προς την Ελλάδα για την 25η Μαρτίου.

«Είναι περίεργο το συγχαρητήριο tweet της Πρεσβείας μας στην Αθήνα που συγχαίρει την Ελλάδα, η οποία κήρυξε την ημέρα της γενοκτονίας των Τούρκων εθνική επέτειο. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα είχε διαμαρτυρηθεί πετυχαίνοντας να διαγραφεί tweet του ΝΑΤΟ, για τον εορτασμό στις 30 Αυγούστου της Ημέρα της Νίκης από την Τουρκία» σχολίασε ο Γιαϊτζί, επιχειρώντας -με μια σειρά αναρτήσεων- να παρουσιάσει την κήρυξη της ελληνική επανάστασης ως … «γενοκτονία» των Οθωμανών της Πελοποννήσου.

«Η αιματηρή ανεξαρτησία της Ελλάδας, που έγινε το κύριο κέντρο εξέγερσης και σφαγής κατά των Τούρκων μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα» γράφει στη συνέχεια, συνεχίζοντας στο ίδιο προκλητικό ύφος : «Η 25η Μαρτίου δεν είναι ημέρα ανεξαρτησίας, είναι ημέρα γενοκτονίας. Είναι μεγάλη ντροπή για την ανθρωπότητα να υμνείται, να δοξάζεται και να γιορτάζεται αυτή η ημέρα της γενοκτονίας».