Αυτό είναι το άρμα που θα ηγηθεί της στρατιωτικής παρέλασης

«Είμαστε μια ομάδα που εδώ και μερικά χρόνια, ως μέλη της IPMS Ελλάδος, της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικομοντελιστών, πλαισιωμένοι από κάποιους επαγγελματίες του χώρου που μας βοηθούν σε θέματα γραφιστικής και εκτύπωσης, εργαζόμαστε ώστε να ετοιμάζουμε ένα όχημα, άρμα ή και αεροπλάνο. Διακοσμούμε τέτοια αντικείμενα, από τεθωρακισμένα μέχρι και αεροπλάνα, εδώ και μερικά χρόνια με περίσσιο μεράκι» εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, Πρακτορείο 104.9FM, ο Σταύρος Σούλης μέλος της ομάδας που ετοιμάζει πρότζεκτ ειδικού διάκοσμου για τις Ε.Δ. της χώρας την 25η Μαρτίου.

Τι ετοίμασαν για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Η διαδικασία μέχρι την εφαρμογή ενός σχεδίου πάνω σε ένα άρμα μάχης ή αεροσκάφος ξεκινά από την επικοινωνία με την ηγεσία του Στρατού ή της Αεροπορίας, τη μεταφορά στο χαρτί πολλών επιλογών, μέχρι την τελική έγκριση για το σχέδιο που θα διακοσμήσει το τεθωρακισμένο ή το αεροσκάφος, εξηγεί ο Έλληνας χομπίστας-μοντελιστής.

Αυτό είναι το όχημα που θα ηγηθεί των μηχανοκίνητων στην Αθήνα

Ο κ. Σούλης και οι συνεργάτες του ετοίμασαν και φέτος για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2023 ένα όχημα που θα ηγηθεί μηχανοκίνητων τμημάτων στην Αθήνα. Εφέτος οι εργασίες έγιναν στο ΚΕΤΘ στον Αυλώνα και συμμετείχαν επτά άτομα της IPMS Hellas (International Plastic Modellers Society – Hellas), ενώ χρειάστηκε μία ημέρα εργασίας από τους Έλληνες εθελοντές.

Οι συγκεκριμένες προσπάθειες ξεκίνησαν από μοντελιστές για πρώτη φορά το 2018 και από τότε δεν έχει σταματήσει η εικαστική δημιουργία για τους άμισθους, αφανείς χομπίστες.

«Τότε η δουλειά μας ήταν ένα ειδικά χρωματισμένο άρμα μάχης Leopard 1A5 για την παρέλαση της Αθήνας 2018, φέτος έχουμε μόλις ολοκληρώσει ένα άρμα μάχης Leo 2 HEL, που το κοινό και οι τηλεθεατές θα δουν στην εφετινή παρέλαση.

Συνολικά, από το 2018 και ένα βαμμένο με την ελληνική σημαία Leo 1Α5, προχωρήσαμε στο 2019 σε ένα Leo 2HEL, για να ακολουθήσει το 2021 ένα φροντισμένο Leo 2HEL μαζί με ένα βαμμένο M-113A2. Το 2022 ήταν η πιο γεμάτη χρονιά για την ομάδα, αφού ετοίμασε για παρελάσεις τρία οχήματα: ένα βαμμένο Leo 2HEL, ένα M-113A2 αλλά και ένα M-11117, μέχρι να φτάσουμε στο 2023 και το Leo 2 HEL, που ολοκληρώθηκε», περιγράφει ο κ. Σούλης.

Ο ίδιος τονίζει πως σε όλες αυτές τις προσπάθειες των Ελλήνων χομπιστών είναι η εμπιστοσύνη της ηγεσίας των ΕΔ που τους έδωσε κίνητρο να κάνουν πράξη τους ειδικούς διάκοσμους.

Η χαρά της ομάδας πάντως, πέρα από την εικόνα που εμφανίζεται σε μια παρέλαση, είναι και η διασπορά των φωτογραφιών με τα επετειακά οχήματα και αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο.

«Οι εικόνες και τα βίντεο ταξιδεύουν παντού. Ως σύλλογος είμαστε άλλωστε το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς IPMS, οπότε οι εικόνες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, καθώς υπάρχουν πάνω από 70 παραρτήματα της Ένωσης. Έτσι τα καρέ έχουν φτάσει στην άλλη άκρη της Γης, από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Άπω Ανατολή», σχολιάζει ο κ. Σούλης.

Το άρμα μάχης με την ελληνική σημαία

Επόμενο πρότζεκτ για την ομάδα είναι η δημιουργία ενός επετειακού διάκοσμου σε ένα ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος C-130, τον ερχόμενο Μάιο, καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι η 356η Μοίρα Τακτικών Μεταφορών γιορτάζει τα 70 χρόνια της και πρόκειται να στολιστεί «ένα αεροσκάφος της που θα δίνει πολύχρωμο “παρών” στους ουρανούς», όπως ανέφερε ο Έλληνας χομπίστας.

Ετοιμα τα άρματα μάχης

Η ομάδα των δημιουργών