Έκτακτη σύγκληση συμβουλίου στις ΗΠΑ για τις τράπεζες

Άρχισαν τα όργανα στις ΗΠΑ εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης. Σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC), φέρεται ότι θα προεδρεύσει άμεσα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συνεδρίαση δεν ήταν προγραμματισμένη, ενώ η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρει πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο της συνεδρίασης.

Η κίνηση αυτή έρχεται, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες να ηρεμήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους καταθέτες των τραπεζών μετά την πρόσφατη χρεοκοπία δύο τραπεζών στις ΗΠΑ και την παρ’ ολίγον κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse Group AG πριν από την εξαγορά από την ανταγωνίστρια UBS Group AG.

Μεγάλες πιέσεις και φόβοι

Τα μέλη του FSOC περιλαμβάνουν τους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων και πολλών άλλων ρυθμιστικών αρχών. Να σημειωθεί πως η FSOC έχει μικρή νομική εξουσία, αλλά χρησιμεύει ως συντονιστικό φόρουμ.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν δεχθεί πιέσεις να προσφέρουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την ετοιμότητά τους να εγγυηθούν ανασφάλιστες τραπεζικές καταθέσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε λόγω της ξαφνικής εξόδου κεφαλαίων.

Νωρίτερα ο οίκος Moody’s είχε προειδοποιήσει ότι παρά τη γρήγορη δράση των ρυθμιστικών αρχών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η κρίση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα να επεκταθεί και σε άλλους τομείς «απελευθερώνοντας μεγαλύτερη χρηματοοικονομική και οικονομική ζημιά από ό,τι περιμέναμε».

Επί της ουσίας, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υπογραμμίζει πως υπάρχει κίνδυνος οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «να μην μπορέσουν να περιορίσουν την τρέχουσα αναταραχή χωρίς μακροχρόνιες και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις εντός και εκτός του τραπεζικού τομέα», αν και εκτιμά πως «σε γενικές γραμμές, θα τα καταφέρουν».

«Κρυώνει» η ευρωπαϊκή πλευρά

Στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι γνωστό ότι αν οι ΗΠΑ φρερνίζονται, κρυώνει η Ευρώπη. «Είναι απίθανο η ευρωζώνη να υποστεί νέα τραπεζική κρίση», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρός σε σχέση με μία δεκαετία πριν, με την λειτουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και των στρες τεστ, και η οικονομία είναι επίσης ισχυρότερη.

«Θεωρώ ότι είναι απίθανο, αν δείτε πώς έχουμε οργανώσει τα πράγματα στην Ευρώπη», είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Ηταν μία αντίδραση σε ό,τι συνέβη τότε και η κατάσταση είναι διαφορετική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία».

Τι γίνεται με την Deutsche Bank

Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βρει η ψυχή του, είναι τα παραπάνω λόγια του Ολλανδού πρωθυπουργού, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, αφού η τραπεζική κρίση που άρχισε από τις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στην Ελβετία όλα δείχνουν ότι «προσγειώθηκε» κιόλας στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα η Deutsche Bank δέχεται τεράστια κύματα πωλήσεων σε όλους τους τίτλους της, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες εάν το μέχρι τώρα «σύμβολο εξυγίανσης» αντιμετωπίζει πιο δομικά προβλήματα.

Και όταν η μετοχή χάνει πάνω από 14%, με τις γαλλικές ομολόγους να κλυδωνίζονται επίσης, δηλαδή οι κλάδοι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, τότε οι αντοχές του ελληνικού κλάδου «πέφτουν».

Η θέση του Σολτς

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αναλυτές δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν την αιτία πίσω από το σημερινό sell-off, το οποίο ανάγκασε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να κάνει δημόσια δήλωση στήριξης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «πρόκειται για πολύ κερδοφόρα τράπεζα και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται το μέλλον της», κάνοντας μνεία στην αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού της μοντέλου.