Να αγοράσει την Credit Suisse για πάνω από 2 δισ. δολάρια συμφώνησε η UBS

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse μετά την αύξηση της προσφοράς της σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια. Θυμίζουμε ότι η αρχική προσφορά για μέχρι ένα δισ. δολάρια είχε απορριφθεί, καθώς θεωρήθηκε χαμηλή.

Μάλιστα, οι ελβετικές αρχές φαίνεται να είναι έτοιμες να αλλάξουν τους νόμους της χώρας για να παρακάμψουν την ψηφοφορία των μετόχων της τράπεζας για τη συναλλαγή, καθώς σπεύδουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία πριν από τη Δευτέρα.

Η συμφωνία για το σύνολο των μετοχών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί από το βράδυ της Κυριακής έτσι ώστε να αποφευχθεί ένας νέος πανικός στις αγορές τη Δευτέρα.

Την είδηση μεταδίδουν οι Financial Times και το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πηγές των FT, το ακριβές τίμημα θα προσδιοριστεί με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Παρασκευής.

Νωρίτερα σήμερα, το Bloomberg News έγραψε ότι η Credit Suisse απέρριψε προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS προς ένα δισ. δολάρια, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία, οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Κριτική για την παράκαμψη της ψηφοφορίας

Όπως σημειώνουν οι FT, επικαλούμενοι τρεις πηγές, ήδη υπάρχει κριτική για την παράκαμψη της ψηφοφορίας των μετόχων της UBS. Η ρήτρα ουσιώδους δυσμενούς μεταβολής ισχύει για την περίοδο μεταξύ της υπογραφής και του κλεισίματος της συμφωνίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στους FT.

Ο Βίνσεντ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ethos Foundation, το οποίο εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία που κατέχουν μεταξύ 3% και 5% της Credit Suisse και της UBS, δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση να παρακαμφθεί η ψηφοφορία των μετόχων για τη συμφωνία ήταν «κακή εταιρική διακυβέρνηση».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα μέλη μας και οι μέτοχοι της UBS θα είναι ευχαριστημένοι με αυτό», δήλωσε. «Δεν έχω δει ποτέ να λαμβάνονται τέτοια μέτρα – αυτό δείχνει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση», υπογράμμισε.

Τι θα γίνει αν δεν ολοκληρωθεί η εξαγορά

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, εάν δεν προχωρήσει η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, το ενδεχόμενο κάποιας μορφής κρατικοποίησης αυξάνεται κάθε λεπτό που περνάει και λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.

Φόβοι για χιλιάδες απολύσεις

Την ίδια ώρα, η διαδικασία της Credit Suisse για περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να σωθεί, θα κλιμακωθεί εάν η εταιρεία εξαγοραστεί από την UBS, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο τελικός απολογισμός των περικοπών μπορεί να είναι πολλαπλάσιος. Οι δύο τράπεζες μαζί απασχολούσαν σχεδόν 125.000 άτομα στα τέλη του περασμένου έτους, με περίπου το 30% από αυτό να εργάζεται στην Ελβετία.

Παράλληλα, έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse, έκανε σήμερα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε χθες Σάββατο σε επαφή με την Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό προσωπικό και συνδικαλιστές.

«Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία», τόνισε.