Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων, παρά τις τραπεζικές αναταράξεις και τις ανησυχίες για την Credit Suisse, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δίνοντας συνέχεια στην προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωριστικού προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης προχώρησαν σε παρέμβαση 50 μονάδων βάσης, αναθεωρώντας στο 3,5% το βασικό επιτόκιο (από 3% προηγουμένως), στο 3% το επιτόκιο καταθέσεων (από 2,5% προηγουμένως) και σε 3,75% το επιτόκιο οριακές χρηματοδότησης (από 3,25% προηγουμένως).

«Το εκτελεστικό συμβούλιο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις τρέχουσες εντάσεις στις αγορές και δηλώνει έτοιμο να απαντήσει για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών και του χρηματοπιστωτικού τομέα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική απόφαση.

Και προστίθεται: «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και εύρωστη ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ είναι πλήρως εφοδιασμένη για να παράσχει στήριξη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εφόσον απαιτηθεί».

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ:

 

Οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό, ανάπτυξη

Παράλληλα, η ΕΚΤ δημοσίευσε και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, προβλέποντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 5,3% το 2023, στο 2,9% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό (εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα), οι τιμές θα παραμείνουν ισχυρές, καθώς θα ανήλθουν σε 4,6%, 2,5% και 2,2% αντίστοιχα.

Σχετικά με την ανάπτυξη, οι ιθύνοντες της Φρανκφούρτης αναθεώρησαν την πορεία του ΑΕΠ στο +1% για φέτος, χάρη στη μείωση των ενεργειακών τιμών και την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Το 2024 και το 2025, δε, προβλέπεται επιτάχυνση στο 1,6%, κάτι που θα εδράζεται στην εύρωστη αγορά εργασίας, στη βελτίωση της εμπιστοσύνης και στην ανάκαμψη των εισοδημάτων.

Εν συγκρίσει με τις προηγούμενες προβλέψεις της ΕΚΤ (Δεκέμβριος 2022), οι διαφορές εντοπίζονται στην υψηλότερη εκτίμηση για τον δομικό πληθωρισμό του 2023 και στις χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της διετίας 2024 – 2025.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας επέρχεται σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, μετά την ανάφλεξη των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα της Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα αναγκάστηκε να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση έως 50 δισ. φράγκων από την SNB (Ελβετική Κεντρική Τράπεζα), προκειμένου να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, εκφράζοντας τον φόβο για μια επανάληψη των γεγονότων του 2007 – 2009, με την Credit Suisse να «ντύνεται» Lehman Brother’s και ενδεχόμενη κατάρρευσή της να πυροδοτεί ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επιβραδύνει ή και να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υποσκάπτουν την οικονομία και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

Έτσι, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να ακολουθήσουν ηπιότερες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην προκληθεί ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων.

Από την άλλη πλευρά, η αδήριτη ανάγκη αντιμετώπισης του πληθωριστικού προβλήματος δικαιολογεί την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς η ακρίβεια, η οποία «σαρώνει» την Ευρώπη, παραμένει σε υψηλά επίπεδα (8,5% τον Φεβρουάριο) και περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Πηγή: newmoney.gr