Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για το μήνα Μάρτιο

Τις νέες επιδοτήσεις της κυβέρνησης στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για το μήνα Μάρτιο ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε:

Για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84€/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 €/MWh.

Το σύνολο της παρέμβασης για τον μήνα Μάρτιο ανέρχεται σε 58,5 εκατ ευρώ.

Για την ενεργοβόρο Βιομηχανία

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι εκπονείται σχέδιο ενίσχυσης για την ενεργοβόρο βιομηχανία, που θα αφορά επιχειρήσεις όπως, ενδεικτικά, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες , βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, κλπ.

Οι βιομηχανίες αυτές δε θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιδότηση θα είναι σταθερή για όλο το 2023 και θα ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει ως εξής:

Η Κυβέρνηση συνεχίζει για 19ο μήνα τη στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Παραμένει η δέσμευση του  Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στην τεράστια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτή η πολιτική μας επιλογή είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μείνουν μακριά από τις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης, που δοκίμασαν τις αντοχές άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών. Για αυτό τον χειμώνα διασφαλίσαμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, οικοδομήσαμε νέες ενεργειακές συμμαχίες, δημιουργήσαμε εργαλεία και μηχανισμούς ανάσχεσης της κρίσης όπως το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα, ενισχύουμε την πολιτική που υλοποιούμε από την αρχή της κυβερνητικής μας θητείας, για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η οποία θα είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές, σε προσιτές τιμές. Επιταχύνουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα, πολλαπλασιάζουμε τις υποδομές σε όλη τη χώρα και προωθούμε την ενεργειακή δημοκρατία, με καινοτόμα προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες κατοικιών και αντικατάστασης ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους, ηλιακούς, που ξεκινούν άμεσα.

Είναι γνωστό ότι η κρίση αυτή την περίοδο έχει αμβλυνθεί, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν έχει τελειώσει. Όπως βρεθήκαμε δίπλα σε όλα τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έτσι θα συνεχίσουμε.

Μόνιμη μέριμνά μας, ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα για όσο διάστημα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στο μήνα Μάρτιο, για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 40 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

• Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84 €/MWh.

• Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40€/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάρτιο ανέρχεται στα 58,5 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την ενεργοβόρο Βιομηχανία:

Σχεδιάζουμε σχήμα ενίσχυσης σε συμφωνία με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Δικαιούχοι:

Ενεργοβόρες επιχειρήσεις σύμφωνα με το παράρτημα Ι του προσωρινού πλαισίου στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενδεικτικά, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες , βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, κλπ.

Οι βιομηχανίες αυτές δε θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Προϋπόθεση επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά  40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες.

Η επιδότηση για όλο το 2023 ανέρχεται σε 50€/MWh.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει όλα όσα είναι δυνατό να γίνουν, προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί αυτή την εντολή έχουμε από τον ελληνικό λαό και αυτή θα τιμήσουμε στο έπακρο.