Πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να σχεδιάσουν τον επόμενο με την Κίνα

Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση των ΗΠΑ ή αν θα στείλουν στρατεύματα – όπως έκαναν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ – ή θα παράσχουν τεράστια ποσά βοήθειας και τεχνογνωσίας, όπως κάνουν με την Ουκρανία, γράφει σε ανάλυσή του το Associated Press (πυραυλική δοκιμή των ΗΠΑ στη φωτογραφία, επάνω, από τον Scott Howe/Department of Defense/via Reuters).

Εισβολή… στην Ταϊβάν μέχρι το 2027

Αλλά η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι το Πεκίνο θέλει να είναι έτοιμο για να εισβάλει στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν έως το 2027 και οι ΗΠΑ είναι ο κύριος σύμμαχος και προμηθευτής αμυντικών όπλων του νησιωτικού κράτους.

Αν και υπάρχουν βασικές διαφορές στη γεωγραφία και στη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ταϊβάν, «γίνονται σαφείς παραλληλισμοί μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και μιας πιθανής κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν», εκτίμησε τον προηγούμενο μήνα μια έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Μια ματιά σε μερικά από τα μαθήματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας και πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μια σύγκρουση στην Ταϊβάν:

Εξοπλισμός εκ των προτέρων

Αμέσως μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άρχισαν να στέλνουν τεράστιες ποσότητες όπλων πέρα από τα σύνορα των χωρών-εταίρων.

Ωστόσο, η Ταϊβάν θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένη εκ των προτέρων, διαπίστωσε το CSIS σε δεκάδες σενάρια πολέμου που εξέτασε για την έκθεσή του.

«»Το μοντέλο της Ουκρανίας» δεν μπορεί να αναπαραχθεί στην Ταϊβάν επειδή η Κίνα έχει τη δυνατότητα να απομονώσει το νησί για εβδομάδες ή και μήνες», διαπίστωσε ο δικομματικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτικής έρευνας και δεξαμενή σκέψης. «Η Ταϊβάν πρέπει να ξεκινήσει τον πόλεμο με όλα όσα χρειάζεται».

Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Κathleen Ηicks είπε ότι στην Ουκρανία υπήρξε «περισσότερο μια εν ψυχρώ προσέγγιση εκκίνησης από την προγραμματισμένη που ακολουθούμε για την Ταϊβάν και όπου θα εφαρμόσουμε αυτά τα μαθήματα».

Για την Κίνα, η Hicks είπε στο Associated Press, ότι μια αμφίβια απόβαση είναι η δυσκολότερη στρατιωτική επιχείρηση που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αυτή η δοκιμασία θα δυσκόλευε επίσης τον ανεφοδιασμό, ιδιαίτερα εάν η Κίνα απέκλειε την πρόσβαση από τον ωκεανό.

Ελλειψη αποθεμάτων

Το Πεντάγωνο δεν μπορεί να τοποθετήσει εκ των προτέρων τον εξοπλισμό που δεν διαθέτει. Η Ουκρανία ασκεί έντονη πίεση στα αμυντικά αποθέματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης και αποκαλύπτει ότι κανένας δεν ήταν έτοιμος για μια μεγάλη συμβατική σύγκρουση.

Για ορισμένα είδη «έχουμε αδυναμίες τόσο στο απόθεμά μας όσο και στην παραγωγική μας ικανότητα», δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας του CSIS Mark Cancian, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης για την Ταϊβάν.

«Σε ορισμένες σειρές, ιδιαίτερα στα πυρομαχικά πυροβολικού, θα μπορούσε να υπάρξει κρίση». Η Ουκρανία ρίχνει έως και 7.000 φυσίγγια την ημέρα για να αμυνθεί και εξαρτάται από τις αναγγελίες κάθε δύο εβδομάδες νέων αποστολών πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Εως και 3.000 βολές την ημέρα

Από την εισβολή της Ρωσίας, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία εκατομμύρια φυσίγγια, συμπεριλαμβανομένων φορητών όπλων και οβίδων πυροβολικού, 8.500 αντιαρματικά συστήματα Javelin, 1.600 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger και 100.000 οβίδες αρμάτων μάχης των 125 χιλιοστών.

Ενα από τα μεγαλύτερα σημεία πίεσης αποθέματος ήταν τα οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία 160 οβιδοβόλα και περισσότερες από 1 εκατομμύριο οβίδες, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον με έως και 3.000 βολές την ημέρα, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η Ουκρανία διεξάγει έναν διαφορετικό τύπο πολέμου απ’ αυτόν που πιθανότατα θα αντιμετώπιζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Κίνα, δήλωσε ο Doug Bush, υφυπουργός Αμυνας για τον εφοδιασμό, την επιμελητεία και την τεχνολογία.

Μια μελλοντική εκστρατεία των ΗΠΑ πιθανότατα θα περιλαμβάνει πολύ περισσότερη αεροπορική και θαλάσσια ισχύ, αφαιρώντας μέρος της πίεσης από τα χερσαία συστήματα και τα πυρομαχικά.

Ωστόσο, οι σύμμαχοι θα πρέπει να υποστηρίζονται με χερσαία συστήματα και πυρομαχικά.

Η αναπλήρωση παίρνει χρόνο
Η αμυντική στρατηγική του Πενταγώνου λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγουν έναν πόλεμο αποτρέποντας έναν άλλο, αλλά η αλυσίδα εφοδιασμού δεν αντικατοπτρίζει αυτό.

H Hicks είπε ότι η αύξηση της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία «δεν έχει επιβραδύνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν», αλλά πολλές από τις στρατιωτικές πωλήσεις που της υποσχέθηκαν αντιμετωπίζουν τις ίδιες πιέσεις με τα πυρομαχικά της Ουκρανίας, όπως περιορισμένα ανταλλακτικά ή προβλήματα εργατικού δυναμικού.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ έκαναν χρήση της Προεδρικής Αρχής Απόσυρσης για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν, είπε η Hicks, κάτι που θα επιτρέψει να στέλνουν όπλα από τα δικά τους αποθέματα αντί να συνάπτουν νέες συμβάσεις.

Ο Στρατός συνεργάζεται με το Κογκρέσο για να έχει την εξουσιοδότηση να συνάπτει πολυετείς συμβάσεις, έτσι ώστε οι εταιρείες να επενδύουν για να καλύψουν πιο μακροπρόθεσμες ανάγκες, ειδικά για τα συστήματα που ο Bush ονόμασε «η μεγάλη τετράδα» — πυραύλους Javelin, εκτοξευτές High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), πυρομαχικά Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) και φυσίγγια των 155 χιλιοστών.

Προσθέτουν γραμμές παραγωγής

«Χωρίς αυτή την επείγουσα ανάγκη, κινδυνεύουμε να υστερήσουμε, αργότερα, σε λάθος χρόνο», είπε ο Bush.

Ο Στρατός προσθέτει γραμμές παραγωγής για πυροβόλα των 155 χιλιοστών — συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εξαρτημάτων όπως το εξωτερικό μεταλλικό κέλυφος, φορτιστές, πυροκροτητές και το εκρηκτικό υλικό — ενώ αυτή τη στιγμή όλη η παραγωγή γίνεται σε μία εγκατάσταση στην Αϊόβα.

Ολ’ αυτά απαιτούν χρόνο. Το CSIS ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστούν πέντε χρόνια ή περισσότερα για ν’ αναπληρωθούν τα αποθέματα των 155 χιλιοστών, των Javelin και των Stinger.

«Πιστεύω πως τα καλά νέα είναι ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους γι’ αυτές τις αδυναμίες. Τα άσχημα νέα είναι ότι θα χρειαστεί πολύς, πολύς χρόνος για να λυθούν, ακόμη κι αν υπάρχει μεγάλη πολιτική βούληση», δήλωσε ο Hal Brands, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute.

Για τα ευρωπαϊκά αποθέματα δεν απομένει αρκετό πλεόνασμα προς αποστολή και πολλά από τα κράτη-εταίρους σπεύδουν να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τη βιομηχανία για την αναπλήρωσή τους. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες ότι ειδικά για πυρομαχικά μεγαλύτερου διαμετρήματος, όπως για τα επίγεια πυροβόλα, μπορεί να χρειαστούν δυόμιση χρόνια μέχρι να παραδοθούν ορισμένες νέες παραγγελίες.

Το διάστημα ως πρώτη γραμμή

Με τη χρήση των αρμάτων μάχης και του πυροβολικού, ο πόλεμος της Ουκρανίας μοιάζει συχνά με μια επιστροφή στους χερσαίους πολέμους του 20ου αιώνα, αλλά παραδίδει και μαθήματα για το πόσο πολύτιμη έχει γίνει η διαστημική τεχνολογία στους τομείς των πληροφοριών, της επικοινωνίας και της προπαγάνδας.

Πριν τον πόλεμο, δορυφορικές εικόνες έδειχναν τις ρωσικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι απλώς προετοίμαζε μια στρατιωτική άσκηση.

Καθώς τα στρατεύματα διέσχιζαν τα σύνορα, οι ουκρανοί άμαχοι τροφοδοτούσαν εικόνες και βίντεο σε πραγματικό χρόνο από τα έξυπνα τηλέφωνά τους για να εκθέσουν ρωσικές στρατιωτικές θέσεις, να καταγράψουν ομολογίες αιχμαλωτισμένων ρωσικών δυνάμεων και να δημοσιοποιήσουν τις ήττες των ρωσικών στρατευμάτων και τους θανάτους των ρώσων στρατιωτών.

Οταν χτυπήθηκαν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και η ηλεκτρική ενέργεια της Ουκρανίας, ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Ελον Μασκ, παρείχε υποστήριξη, στέλνοντας εκατοντάδες τερματικά Starlink στο Κίεβο για να κρατήσει την Ουκρανία συνδεδεμένη.

Ηττα της Ρωσίας στον πόλεμο της πληροφορίας

«Η Ρωσία ηττήθηκε στον πόλεμο της πληροφορίας από την πρώτη μέρα και δεν μπόρεσε ποτέ να ελέγξει την αφήγηση που έβγαινε από την Ουκρανία», της «δημοκρατίας που δέχεται επίθεση», είπε ο Brands. «Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η Κίνα δεν θα κάνει το ίδιο λάθος, και θα προσπαθήσει πολύ επιθετικά να ελέγξει τον τομέα της πληροφορίας».

Οι ειδικοί του διαστήματος των ΗΠΑ εξετάζουν επίσης την επέκταση των δορυφορικών επικοινωνιών, με βάση τις επιτυχίες του Starlink. Ενώ αυτό αποτελεί τώρα τον κύριο δακτύλιο εμπορικών επικοινωνιών σε τροχιά, άλλοι δημιουργούνται διαδικτυακά.

Το Starlink έχει χιλιάδες δορυφόρους που περιφέρονται σε δακτύλιο γύρω από τη Γη, στο ίδιο χαμηλό ύψος. Σε μια πιθανή σύγκρουση, εάν ένας δορυφόρος δεχόταν επίθεση, θα αντικαθίστατο αμέσως από έναν άλλο που θα περιφερόταν στη θέση του πίσω απ’ αυτόν.

Αυτός ο τύπος πολλαπλασιαζόμενων δορυφορικών επικοινωνιών είναι «ο δρόμος του μέλλοντος», είπε στο AP ο John Plumb, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ για την πολιτική του διαστήματος. «Αυτό είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε».

Να είστε έτοιμοι για κυβερνοπόλεμο

Ενώ οι δορυφόροι και οι εκπομπές τους πρέπει να προστατεύονται, οι επίγειοι σταθμοί για την επεξεργασία και τη διάδοση πληροφοριών είναι επίσης ευάλωτοι. Κατά την εισβολή της Ρωσίας, μια επίθεση λογισμικού στο δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Viasat της Ουκρανίας απενεργοποίησε δεκάδες χιλιάδες μόντεμ. Ενώ η Viasat δεν έχει πει ποιος έφταιγε, η Ουκρανία κατηγόρησε ρώσους χάκερ.

Η Κίνα πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε τον κυβερνοπόλεμο για ν’ αποτρέψει την Ταϊβάν από το να στείλει παρόμοια μηνύματα που να δείχνουν ότι αντιστέκεται αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε επίθεση, είπε ο Brands. Σ’ αυτό το θέμα εστιάζει η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ.
«Εάν δεν σκεφτόμαστε την κυβερνοπροστασία των επίγειων δικτύων μας», αυτά θα παραμείνουν ευάλωτα και οι δορυφόροι δεν θα μπορούν να διανείμουν τις πληροφορίες τους, δήλωσε ο επικεφαλής των διαστημικών επιχειρήσεων, στρατηγός Chance Saltzman.