Σεμινάριο ασφάλειας δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες και επικίνδυνες καταστάσεις με εκπαιδευτές από το ΓΕΕΘΑ

Από τη Δευτέρα 06 έως την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023  , στο πλαίσιο υλοποίησης του σεμιναρίου της ΕΣΗΕΑ, με θέμα: «Η ασφάλεια των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες και επικίνδυνες καταστάσεις» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κύκλος εισηγήσεων με την συνδρομή προσωπικού και μέσων από το ΓΕΕΘΑ.

Το σεμινάριο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της ΕΣΗΕΑ με εκπαιδευτές από το ΓΕΕΘΑ, από το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) και από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), ενώ την τελευταία ημέρα διεξήχθη στο Πεδίο Βολής ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ Αττικής άσκηση με σενάριο δημοσιογραφικής κάλυψης γεγονότων σε εμπόλεμη ζώνη, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων της ΔΕΠ.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν 75 μέλη της ΕΣΗΕΑ και επαγγελματίες του Τύπου και εντάσσεται στο πλέγμα πρωτοβουλιών του ΓΕΕΘΑ ως προς την διαλειτουργικότητα και την συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με το σύνολο των φορέων της χώρας. Σκοπός του ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων δημοσιογράφων σε ρεαλιστικές συνθήκες πεδίου μάχης και κατά την διάρκειά του καλύφθηκαν τα παρακάτω αντικείμενα:

● Συμπεριφορά δημοσιογράφων στο πεδίο επιχειρήσεων.

● Συμπεριφορά – διαπραγμάτευση σε σημεία ελέγχου (Check Points).

● Τεχνικές πειθούς – διαπραγματεύσεων και επηρεασμού ανθρώπινης συμπεριφοράς.

● Καταστάσεις εμπλοκής και ομηρίας.

● Διάσωση – διαφυγή από επικίνδυνη κατάσταση με χρήση επίγειων και εναέριων μέσων.

● Ασφάλεια επικοινωνιών.

● Παρουσίαση του έργου και των δραστηριοτήτων του ΠΚΕΕΥΕ, σε αντικείμενα συναφή με το θέμα του σεμιναρίου.

Κατά την άσκηση στο Πεδίο Βολής ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εικονικά σενάρια που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε περιβάλλον πραγματικών επιχειρήσεων. Συνοπτικά, εκτελέστηκαν τα παρακάτω αντικείμενα:

● Επεισόδιο ελέγχου ομάδας δημοσιογράφων σε Check Point.

● Επεισόδιο εμπλοκής και ομηρίας.

● Παροχή Α΄ Βοηθειών πεδίου μάχης (Tactical Combat Casualty Care – TCCC)

● Έρευνα και διάσωση (Combat Search and Rescue – CSAR) με χρήση Μεταφορικού Ελικόπτερου CH-47D.

Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με στατική επίδειξη Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (Counter Improvised Explosive Devices – C-IED) και παροχή οδηγιών και διευκρινήσεων αντιμετώπισης και αποφυγής τους.